Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczane pęczotto jednogarnkowe

Buraczane pęczotto jednogarnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 151

Prosta, szybka, tania i jakże smaczna jednogarnkowa potrawa. Zwłaszcza zadowoli wielbicieli buraczków :)

Składniki

  • kasza pęczak, pół kubka
  • soczewica, pół kubka
  • duży burak
  • sól, pieprz, vegeta
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłukać, zalać wodą i zagotować (ja wcześniej moczyłam ją parę godzin aby szybciej się ugotowała).
    Kiedy kasza trochę zmięknie, dodać przepłukaną soczewicę (u mnie czerwona - szybciej się gotuje; zieloną należałoby dodać wcześniej).
    Jak kasza i soczewica będą prawie miękkie, dodać startego na grubych oczkach buraka. Zamieszać, doprawić do smaku i GOTOWE :)

    W razie potrzeby dolewać podczas gotowania wody.

    Mi najbardziej smakuje, kiedy kasza jest jeszcze trochę twardawa.


    Danie banalne, a jakże smaczne :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń