Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zawsze się zastanawiałam w vege knajpach - jak oni to robią? do dziś nie wiem :) ale wykombinowałam - bez mąki, bułki, żadnego glutenu, i w tym przepisie także bez tłuszczu
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Warzywa myję, obieram, kroję na ćwiartki. Buraki i pietruszkę gotuję w wywarze na barszcz czerwony - 15-20 minut i wyjmuję, by nie straciły smaku. Lekko studzę.
Bawię się tarką do warzyw i buraczki trę tak: jeden na grubych oczkach, jeden na małych oczkach, dwa na najmniejszych ucieram na miazgę. Marchewkę (surową) trę na tarce z cienkimi oczkami. Pietruszkę: ugotowany korzeń jak marchewkę, a natkę siekam. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek wyciskam przez praskę. Dodaję przyprawy. Nie solę (ale można do smaku), dodaję kumin do prawie każdego dania z cebulą lub fasolą (ale uwaga, bo nie każdy lubi ten smak).
Zakładam jednorazowe rękawiczki :) Bardzo dokładnie mieszam. Formuję w dłoniach kulo-klopso-kotlety lekko odciskając soki. Układam na papierze do pieczenia (są bardziej kruche, ale czasem kładę na jakiejś foremce).
Buraczane kule lądują w piekarniku na 40 minut, 180 stopni, wysoka półka, grzałka zwana górnym grillem. Czas dzielę na pół, 20 minut piekę z jednej strony, odwracam delikatnie drewnianą łychą i piekę kolejne 20 minut z drugiej strony.
Podaję z czerwonym barszczem, w którym gotowały się buraczki:) i surówką sezonową, np.z kiszonych ogórków i cebulki, a przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-kiszone-ogory-z-cebulka,124603,domowapiwniczka.html