Do góry

Dania główne Przepis na:

buraczane zapiekane ...nie-kotlety z vege diety :)

buraczane zapiekane ...nie-kotlety z vege diety :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 298

zawsze się zastanawiałam w vege knajpach - jak oni to robią? do dziś nie wiem :) ale wykombinowałam - bez mąki, bułki, żadnego glutenu, i w tym przepisie także bez tłuszczu
Reklama
Reklama
buraczane zapiekane ...nie-kotlety z vege diety :)

Przygotowanie

  1. Warzywa myję, obieram, kroję na ćwiartki.
    Buraki i pietruszkę gotuję w wywarze na barszcz czerwony - 15-20 minut i wyjmuję, by nie straciły smaku. Lekko studzę.

  2. Bawię się tarką do warzyw i buraczki trę tak: jeden na grubych oczkach, jeden na małych oczkach, dwa na najmniejszych ucieram na miazgę.
    Marchewkę (surową) trę na tarce z cienkimi oczkami.
    Pietruszkę: ugotowany korzeń jak marchewkę, a natkę siekam.
    Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek wyciskam przez praskę.

    Dodaję przyprawy.
    Nie solę (ale można do smaku), dodaję kumin do prawie każdego dania z cebulą lub fasolą (ale uwaga, bo nie każdy lubi ten smak).

  3. Zakładam jednorazowe rękawiczki :)
    Bardzo dokładnie mieszam. Formuję w dłoniach kulo-klopso-kotlety lekko odciskając soki.
    Układam na papierze do pieczenia (są bardziej kruche, ale czasem kładę na jakiejś foremce).

  4. Buraczane kule lądują w piekarniku na 40 minut, 180 stopni, wysoka półka, grzałka zwana górnym grillem. Czas dzielę na pół, 20 minut piekę z jednej strony, odwracam delikatnie drewnianą łychą i piekę kolejne 20 minut z drugiej strony.

  5. Podaję z czerwonym barszczem, w którym gotowały się buraczki:) i surówką sezonową, np.z kiszonych ogórków i cebulki, a przepis jest tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-kiszone-ogory-z-cebulka,124603,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 lutego 2018 jeszcze czegos podobnego nie jadlam wiec musze koniecznie sprobowac jako fanka burakow, dzieki za fajny przepis! pozdrawiam :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lutego 2018 "Poezja nocą" w tytule ;)

Bardzo ciekawy przepis, bo buraczki własne jeszcze mamy a i zakwas na barszcz też gdzieś tam sobie leżakuje, choć wiem, że taki robiony na bieżąco jest najlepszy ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 16 lutego 2018 Bardzo mi sie podoba ten przepis, wyobrazam sobie, ze sa pyszne, musze tez zrobic... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń