Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraczki w śmietanie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 1,50 zł
Buraki wyszoruj sta rannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Poszatkuj ją drobno. Przestudzone buraki obierz ze skórki, ponacinaj i lekko wydrąż. Wydrążone części miąższu pokrój w kosteczkę.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij 3/4 porcji cebuli oraz obrany i posiekany ząbek czosnku. Dodaj ryż. Chwilę smaż razem, mieszając. Zalej 2 szklankami wody. Gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Wymieszaj z posiekanymi ziołami.
Na reszcie masła przesmaż pozostałą cebulę i pokrojone buraczki. Posyp mąką, zasmaż. Zalej śmietanką. Gotuj sos do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. Buraczki podawaj na ryżu, polane sosem.Źródło: Świat kobiety