Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraczki z bryndzą na drożdżowym placku"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka. Rozetrzyj je z cukrem. Dodaj trochę mąki. Wlej tyle mleka, by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 2–3 spore szczypty soli oraz suszone zioła. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę mleka i 1/4 szkl. oleju. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozdziel. Jedną połowę rozwałkuj na prostokątny placek.
Ułóż go na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Skręć je i przylep do brzegów placka. Posmaruj resztą jajka. Placek piecz 40 minut w temp. 180 st.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na pozostałej łyżce oleju. Wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz natką. Przypraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem ziołowym. Ułóż na upieczonym cieście. Posyp pokruszoną bryndzą.Źródło: Tina