Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe burgery wołowe są rewelacyjne. Ale jeśli do mięsa dodacie smażony boczek, będą jeszcze lepsze ;) Burgery można przygotować na patelni lub na grillu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 511
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244117
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 511
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244117
Składniki
Boczek kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na patelni. Nie dodajemy tłuszczu, wystarczy to, co się z niego wytopi. Studzimy. Mięso na burgery mielimy. Dodajemy boczek wraz z tłuszczem z patelni. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy, ale nie zagniatamy długo. Ze względu na dodatek boczku nie dodawałam soli, ale można dodać odrobinę. Formujemy burgery. Ja używałam do tego specjalnej prasy, którą mocno natłuściłam. Można to także robić rękami. Moje burgery były duże - użyłam po 200g mięsa na osobę. Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub rozgrzanym grillu. Patelnię można lekko posmarować olejem, ale nie jest to konieczne, mięso jest wystarczająco tłuste. Jeśli robicie na grillu, warto zaopatrzyć się w tacki. Długość smażenia mięsa zależy od grubości burgerów. Cienkim wystarczy 1-2 minuty z każdej strony na patelni. Moje burgery były dość grube, smażyłam je po 3 minuty z obu stron. Burgery na grillu mogą potrzebować 3-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości i stopnia nagrzania grilla. Ważne - mięsa nie dociskamy podczas smażenia! Po smażeniu burgery odstawiamy na 2 minuty, aby odpoczęły. Bułki smarujemy ulubionymi sosami, dodajemy pokrojone warzywa i usmażone burgery.