Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe burgery wołowe są rewelacyjne. Ale jeśli do mięsa dodacie smażony boczek, będą jeszcze lepsze ;) Burgery można przygotować na patelni lub na grillu.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 475
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9703
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 727
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 137
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 475
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9703
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 727
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 137
Składniki
Boczek kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na patelni. Nie dodajemy tłuszczu, wystarczy to, co się z niego wytopi. Studzimy. Mięso na burgery mielimy. Dodajemy boczek wraz z tłuszczem z patelni. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy, ale nie zagniatamy długo. Ze względu na dodatek boczku nie dodawałam soli, ale można dodać odrobinę. Formujemy burgery. Ja używałam do tego specjalnej prasy, którą mocno natłuściłam. Można to także robić rękami. Moje burgery były duże - użyłam po 200g mięsa na osobę. Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub rozgrzanym grillu. Patelnię można lekko posmarować olejem, ale nie jest to konieczne, mięso jest wystarczająco tłuste. Jeśli robicie na grillu, warto zaopatrzyć się w tacki. Długość smażenia mięsa zależy od grubości burgerów. Cienkim wystarczy 1-2 minuty z każdej strony na patelni. Moje burgery były dość grube, smażyłam je po 3 minuty z obu stron. Burgery na grillu mogą potrzebować 3-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości i stopnia nagrzania grilla. Ważne - mięsa nie dociskamy podczas smażenia! Po smażeniu burgery odstawiamy na 2 minuty, aby odpoczęły. Bułki smarujemy ulubionymi sosami, dodajemy pokrojone warzywa i usmażone burgery.