Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostrość burgera świetnie komponuje się ze słodyczą karmelizowanej cebuli. Całość podana w chrupiącej kukurydzianej bułce.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 986
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 372
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 585
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1090
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 986
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 372
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 585
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1090
Składniki
Porcja na 4 nieduże burgery. Bułki: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej - odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na bułki i zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i odstawiamy na papier do pieczenie jeszcze na pół godziny. Warto posmarować je wodą - powstanie ładna, pękająca skórka. Bułeczki można posypać makiem, sezamem albo czarnuszką. Bułki pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut do zarumienienia. Są chrupkie i lekko się kruszą. Najlepsze są od razu po upieczeniu - następnego dnia kruszą się bardzo.
Karmelizowana cebula: Pokrojoną cebulę smażymy chwilę na oleju. Kiedy zaczyna mięknąć dodajemy miód, ocet, sól i pieprz. Dusimy bez przykrycia na bardzo małym ogniu 15-20 minut do odparowania płynu. Cebula jest tak pyszna, że warto zrobić więcej i zachować w lodówce na przykład do sałatki.
Mięso mieszamy z przyprawą i pokrojonymi papryczkami. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
Składamy burgera. Możecie dodać swoje ulubione dodatki - sałatę, pomidora, keczup, musztardę czy majonez.