Do góry

Dania główne Przepis na:

Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej bułce

Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej bułce

Autor:

Przepisów i artykułów: 309 Ocena: 2760

Dodano:

Odsłon: 609

Ostrość burgera świetnie komponuje się ze słodyczą karmelizowanej cebuli. Całość podana w chrupiącej kukurydzianej bułce.

Składniki

  • Burgery:
  • Mięso mielone (dowolne) - 400g
  • Przyprawa meksykańska - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno marynowana - 4 plastry
  • Cebula karmelizowana:
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Miód - 2 łyżki
  • Ocet (u mnie winny) - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - po szczypcie
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Bułki kukurydziane:
  • Mąka kukurydziana - 120g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Drożdże świeże - 10g
  • Mleko ciepłe - 100ml
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Masło roztopione - 25g
  • Dodatki do burgera - jakie lubicie, u mnie:
  • sałaka, majonez
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej bułce

Przygotowanie

  1. Porcja na 4 nieduże burgery.

    Bułki:
    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej - odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na bułki i zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i odstawiamy na papier do pieczenie jeszcze na pół godziny. Warto posmarować je wodą - powstanie ładna, pękająca skórka. Bułeczki można posypać makiem, sezamem albo czarnuszką.

    Bułki pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut do zarumienienia. Są chrupkie i lekko się kruszą. Najlepsze są od razu po upieczeniu - następnego dnia kruszą się bardzo.

  2. Karmelizowana cebula:
    Pokrojoną cebulę smażymy chwilę na oleju. Kiedy zaczyna mięknąć dodajemy miód, ocet, sól i pieprz. Dusimy bez przykrycia na bardzo małym ogniu 15-20 minut do odparowania płynu. Cebula jest tak pyszna, że warto zrobić więcej i zachować w lodówce na przykład do sałatki.

  3. Mięso mieszamy z przyprawą i pokrojonymi papryczkami. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.

  4. Składamy burgera. Możecie dodać swoje ulubione dodatki - sałatę, pomidora, keczup, musztardę czy majonez.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń