Do góry
Przepis spons.

Dania główne Przepis na:

Burgery z buraka

Burgery z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 337

Dodano:

Odsłon: 2221

Burgery warzywne

Składniki

  • 1 średni burak (100 g) ugotowany lub upieczony
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ¼ szklanki ziaren słonecznika
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Burgery z buraka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki rozdrobnić w kielichu blendera lub miksera aby otrzymać dość zwartą masę. W razie potrzeby dosypać bułki tartej aby masa dała się łatwo formować.

  2. Z masy buraczanej natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować 4 burgery.

  3. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 165 stopni.

  4. Włożyć burgery do kosza rozgrzanego urządzenia, wyłożonego natłuszczonym papierem do pieczenia. Ustawić czas na 10 minut, zamknąć urządzenie i kontynuować smażenie do momentu, aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np. w bułce, z sosem czosnkowym lub BBQ, świeżą papryką, pomidorem, sałatą i cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń