Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgery z kalafiora będą ciekawą alternatywą na grilla dla wegetarian oraz tych, którzy poszukują alternatywy dla mięsa. Są tak smaczne, iż bez wątpienia zasmakują nawet zdeklarowanym mięsożercom.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 62
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2951
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 176
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 62
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2951
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 176
Składniki
Zacznij od przygotowania kalafiora do usmażenia. Odetnij głąb, przepłucz główkę pod bieżącą wodą, a następnie odetnij różyczki.
Zagotuj kalafior w garnku z zimną wodą, dodaj odrobinę soli. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 7-8 minut. Powinien być al dente, czyli sprężysty, a nie rozgotowany.
Kalafior osusz i przełóż do głębokiej miski. Następnie partiami siekaj na drobne kawałki.
W misce połącz rozdrobniony kalafior z jajkami, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Posiekaj też szczypior i dodaj do masy. Całość wymieszaj dokładnie w taki sposób, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Jeśli masa nie odpowiada Ci pod względem konsystencji, możesz całość zblendować na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
Przygotuj teraz warzywa do burgera. Pomidor pokrój w plasterki, sałatę opłucz pod bieżącą wodą i porwij na kawałki. Cebulę posiekaj w piórka.
Zacznij smażyć kalafiora. Uformuj z masy kształt kotleta, obtocz każdego z nich w bułce tartej. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, a następnie nakładaj kalafiora. Smaż przez 5-6 minut z każdej strony aż się zarumienią.
Rozłożone bułki umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz przez 2-3 minuty aż się zarumienią.
Wyłóż bułki na talerz, a następnie posmaruj każdą stronę łyżką jogurtu naturalnego. Na spód ułóż sałatę, pomidora, kotlet z kalafiora, a na wierzch cebulę pokrojoną w piórka. Zakryj drugą częścią bułki.