Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy kuchni indyjskiej z pewnością doskonale znają to danie. Butter chicken czyli inaczej kurczak w sosie maślanym, to obowiązkowa pozycja w menu każdej hinduskiej restauracji. Zgodnie z legendą, przepis na butter chicken został wymyślony przypadkiem w latach 50. XX wieku, kiedy to zmieszano ze sobą resztki po przygotowaniu kurczaka tandori. Jak pokazuje życie, warto być wdzięcznym za takie kulinarne przypadki, bo danie jest przepyszne.
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1277
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 950
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 26
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1277
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 950
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 26
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, a następnie obtocz w niej pokrojonego kurczaka. Pojemnik zakryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Połowę orzechów nerkowca pokrusz w blenderze na małe kawałeczki. Pozostałe orzechy zostaw do podania.
Na patelni lub w garnku rozpuść masło i zrumień drobno posiekaną cebulę. Kiedy zmięknie i się zeszkli, dodaj do niej listki laurowe cynamon oraz kardamon. Całość podsmaż przez 1-2 minuty, uważając aby przyprawy się nie przypaliły. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, bulion paprykę, pokruszone nerkowce oraz kurczaka razem z marynatą.
Całość gotuj około 20 minut na niedużym ogniu. Na samym końcu dodaj śmietanę oraz pozostałe orzechy i gotuj przez kolejnych 10 minut.
Gotowy butter chicken podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Do dekoracji możesz wykorzystać dodatkową porcję śmietany oraz świeżą kolendrę.