Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Modyfikacja klasycznego cacio e pepe czyli cienkiego makaronu w kremowym sosie pieprzno-serowym ale z dodatkiem kurek
patelnia, garnek, łyżka cedzakowa do makaronu lub szczypce kuchenne, moździerz, tarka
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1239
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5767
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8807
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18368
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1239
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5767
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8807
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18368
Składniki
Przygotuj składniki: -oczyść kurki i przesmaż je na maśle przez 15-20 min., -zetrzyj sery na małej tarce, -pieprz rozdrobnij w moździerzy
Zagotuj wodę i ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Kiedy makaron będzie już gotowy NIE ODCEDZAJ go! Woda z niego będzie nam potrzebna do sosu. Makaron wyjmij do innego naczynia aby nie leżał w gorącej wodzie i się nie rozgotował.
Na patelni podpraż na sucho pieprz aż poczujesz jego aromat, uważaj aby go nie przypalić. Wlej na patelnię 2 małe chochle wody z makaronu oraz wrzuć usmażone wcześniej kurki, doprowadź do wrzenia.
Wsyp starte sery i mieszaj energicznie aby połączyły się z płynami w jednolitą masę. Na koniec dodaj ugotowany makaron, przemieszaj aby sos "obkleił" go.
Podawaj na talerzu, można dodatkowo posypać startym pecorinno lub parmigiano. Smacznego