Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś jadłem w Toskanii kalmary faszerowane pysznym, pikantnym, krewetkowym nadzieniem. Smak pozostał... Ostatnio przeczytałem "Śródziemnomorskie lato" - wspomnienia Davida Shalleck'a z jego pracy jako szef kuchni na śródziemnomorskim jachcie, gdzie przytoczony jest przepis na cannelloni z takim farszem. Niebo w gębie! Zamiast cannelloni użyłem otrzymanego w prezencie liguryjskiego makaronu paccheri ondulati (grube, karbowane rurki). Podałem jako przystawkę - moje Walentynki były zachwycone! Musiałem powtórzyć następnego dnia.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6532
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6532
Składniki
Cukinię umyj, marchewkę obierz, zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i wrzuć pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku. Smaż na średnim ogniu ok. 3 minut, aż lekko zbrązowieje. Wrzuć suszone papryczki i zamieszaj.
Dodaj natychmiast starte warzywa i wymieszaj dokładnie i smaż ok. 20 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie (rozpadające się). Mieszaj od czasu do czasu.
Wyłóż warzywa na pergamin i zostaw do wystygnięcia.
Na tę samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć 2 - 3 ząbki rozgniecionego czosnku. Przechyl nieco patelnię, aby czosnek zanurzony był w oliwie i smaż, aż się zezłoci. Wrzuć krewetki (obrane). Smaż krótko - ok. 2 minut, aż się lekko podsmażą, ale będą ciągle miękkie.
Przełóż na pergamin z warzywami, czosnek wyrzuciłem, ponieważ oddał już swój smak krewetkom. Na patelnię wlej wino, zagotuj i zeskrob wszystkie pozostałe resztki, polej tym warzywa i krewetki.
Przestudzone krewetki posiekaj. Wymieszaj dokładnie z warzywami, pokruszonym chlebem, bazylią i żółtkiem. Odstaw, aby nadzienie się "przegryzło". Możesz je nawet przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Rurki cannelloni ugotuj w dużej ilości osolonej wody przez ok. 70% czasu potrzebnego, aby były "al dente" - powinny być twardawe. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i rozłóż, aby przestygły. Kiedy będą na tyle przestudzone, że da się je wziąć do ręki nadziej ostrożnie farszem. Jeżeli użyłeś płatów lazanii - ugotuj je również na "półtwardo", odsącz i nałóż na nie wałki wykonane z farszu i zwiń w rurkę, tak, aby końce lekko zachodziły na siebie. Nafaszerowane rurki ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 170 - 180 stopni (góra - dół) przez ok. pół godziny. Podawaj polane sosem pomidorowym i posypane grubo siekaną natką.