Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara

Carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3854

Dodano:

Odsłon: 5674

Dzisiaj coś po włosku. Danie z makaronu, które robi się w 15 minut, dlatego bardzo je lubimy. Poza tym jest bardzo smaczne i proste, więc gdy nie mamy czasu a chcemy szybko zrobić kolację jest idealne.

Składniki

  • makaron rurki,
  • 3 jajka,
  • kubeczek śmietany 30 %,
  • wędzony boczek
  • parmezan,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Carbonara

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę na makaron. Kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na patelni. Gdy woda na makaron jest już zagotowana solimy i wrzucamy makaron - gotujemy wg . instrukcji na opakowaniu

  2. Do śmietany wbijam 3 żółtka, parmezan, tymianek, majeranek /wszystko wedle gustu/

  3. I teraz najważniejsza chwila - musimy wszystko połączyć. Należy to zrobić ostrożnie, żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Tak więc odcedzamy makaron, dodajemy boczek, wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.WSZYSTKIE CZYNNOŚCI WYKONUJEMY BEZ ŹRÓDŁA CIEPŁA. Gdyby się okazało, że sos nie chce zgęstnieć, wtedy połóż garnek na małym ogniu i cały czas mieszając zagęszczaj sos. Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń