Do góry

Dania główne Przepis na:

Casarecce Siciliane z cukinią

Casarecce Siciliane z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49063

Dodano:

Odsłon: 1444

Smaczne, proste do przygotowania, bardzo aromatyczne danie z makaronem, pachnące bazylią i czosnkiem. Idealne w okresie, gdy na naszych działkach rośnie świeża cukinia.

Składniki

  • makaron Casarecce Siciliana 500g
  • sól
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cukinia (mała) 2 szt
  • pomidory 3 szt
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • świeży czosnek 3 ząbki
  • ser żółty 5 dkg
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Casarecce Siciliane z cukinią

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą.
    W czasie gdy makaron się gotuje, obierać cukinię, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dusić pod przykryciem kilka minut, tak aby cukinia nam się nie rozpadła. Czosnek i pomidory pokroić w kawałki, zmiksować w blenderze. Pastę pomidorową dodać do smażonej cukinii. Całość wymieszać, doprawić solą, suszoną bazylią, doprowadzić do wrzenia.
    Gorącym sosem polać makaron. Danie posypać tartym serem żółtym.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń