Do góry

Dania główne Przepis na:

Cebula nadziewana mięsem

Cebula nadziewana mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6785

Dodano:

Odsłon: 104

To smaczne danie, w którym duze, slodkie i lagodne cebule sa nadziewane wolowina, surowa kielbasa wieprzowa i serem, a nastepnie pieczone w piekarniku.

Składniki

  • 6 dużych, słodkich cebul
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g surowych kiełbasek wieprzowych
  • dowolny ser
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • bulion
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cebula nadziewana mięsem

Przygotowanie

  1. Usunac z cebuli pierwsza warstwe i odciac góre. Nie usuwac korzenia, aby pozostal caly podczas gotowania. Wlozyc cebule do wrzacej wody na 10 lub 12 minut. Po upływie czasu wlozyc je do miski z lodem i woda, po ostudzeniu odciac korzen. Nastepnie wydrazyc cebule za pomoca noza i lyzki - pozostawic 2-3 warstwy.

  2. Wydrazona cebule posiekac nozem. Posiekana cebule wlozyc do duzej miski, dodac kiełbase bez flaka, mielona wolowine, lyzke lub dwie sosu Worcestershire, doprawic sola, pieprzem i startym serem.

  3. Wszystko razem dokladnie wymieszac i wypelnic masa miesna cebule, a wierzch posypac bułka tarta. Wlac troche bulionu do foremki z cebulami i skropic je oliwa z oliwek. Piec 40 - 50 minut w temp.180º C, od czasu do czasu cebule mozna podlewac plynem.

  4. Podawac na cieplo, z dodatkami lub bez. Nadzienie cebuli przyrzadzonej w ten sposób jest wilgotne i bardzo smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń