Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebularz z serem i pestkami dyni"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Ciasto: połowę mleka wymieszaj z drożdżami, cukrem i 3-4 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce. Margarynę stop, ostudź. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj mąkę, pozostałe mleko, sól i jajka, wyrabiaj ok. 15 minut, wlewając margarynę (gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Nadzienie: cebule obierz, pokrój na kawałki. Włóż na patelnię, posyp cukrem, polej olejem, usmaż. Przypraw do smaku. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na grubość półtora cm. Wytnij koła (ok. 24 sztuk). W każdym pięścią zrób wgłębienie, pos- maruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż cebulowe nadzienie. Piecz 15-20 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posyp serem i pestkami dyni.
<strong>Czas przygotowania 50 min, ilość sztuk 24, cena za sztukę 0,40 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie