Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie znam takiego Polaka (no może poza paroma wegetarianami / weganami, ale to już inna bajka), który powstydziłby się zjedzenia porządnego schabowego. Jest to danie na tyle zakorzenione w naszej kulturze, że nie ma chyba bezpieczniejszego wyboru dania, gdy zaprasza się ludzi w gości. Dobry kotlet zawsze się obroni. Pomysł marynowania schabu w mleku z cebulą nie jest nowy, a sam natrafiłem na niego może z 10 lat temu, przeglądając kalendarzyk typu vademecum u cioci. Z ciekawości sobie zapisałem z zamiarem odtworzenia w domu. Zauważyłem w nim jeden mankament, a mianowicie, żeby cebulę z marynaty wyrzucić. Pomyślałem sobie co za marnotrawstwo, czemu by zamiast tego nie zapiec jej razem z kotletami. Tak też zrobiłem i cebulę pokroiłem w cienkie plastry, a po odsączeniu z marynaty włączyłem ją do panierki. Gdy poczęstowałem nimi rodziców, od razu się w nich zakochali. Jak jeszcze mieszkałem z nimi, Mama zawsze sobie je życzyła, po powrocie z zagranicznych wojaży. Na każdej imprezie, na którą je zrobiłem, znikały równie szybko jak się pojawiły. Poza czasem oczekiwania na to, aby marynata zrobiła swoje, nie jest to o wiele bardziej wymagające danie niż zwykły schabowy, a rezultaty są zadziwiająco dobre, wręcz dysproporcjonalne względem minimalnie większego nakładu pracy. Spróbujesz, nie pożałujesz !
Patelnia, tłuczek do mięsa, duża miska, głęboki talerz, duży płaski talerz, ostry nóż, łopatka
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Pokrój cebulę w półksiężyce lub piórka w miarę cienko (max 3 mm grubości) Pokrój schab na ok. 8 kawałków, dobrze rozbij, a następnie przypraw z obu stron solą / kucharkiem i pieprzem. Lekko wmasuj przyprawy w mięso palcami.
Układaj kotlety do miski, przekładając równomiernie cebulą, tworząc warstwy i zalewając stopniowo mlekiem, tak aby całe mięso było zanurzone. Zafoliuj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Wyjmij miskę z lodówki i przekłuj folię widelcem kilka razy wzdłuż jednej krawędzi, po czym odsącz nad zlewem z mleka - nie musi być dokładnie, gdyż odrobina mleka dodatkowo pomoże panierce się przykleić . Wymieszaj bułkę tartą z prażoną cebulką (w proporcjach gdzieś 3/1 lub 4/1), rozbełtaj jajka z solą / kucharkiem, pieprzem i szczyptą bazylii.
Weź kotleta, zdejmij z niego cebulę i rozłóż część na bułce tartej. Zanurz mięso w jajku i przerzuć na talerz z bułką tartą, dobrze dociskając mięso. Na odsłoniętą część, daj resztę cebuli uprzednio ściągniętej z kotleta, ręką podsyp trochę bułki na wierzch, po czym obróć mięso i dobrze dociśnij, tak aby nic nie odrywało. Dobrze opanierowany kotlet powinien wyglądać tak. *Nie żałuj bułki tartej, może jej zejść o połowę więcej niż przy zwykłym schabowym, ale to bardzo ważne aby wszystko trzymało się do kupy.
Po opanierowaniu 2 kotletów, możesz rozgrzać tłuszcz na Patelni. Smaż na średnio dużym ogniu (na piecu indukcyjnym 7/10 mocy). W czasie, który jest potrzebny do panierowania 1 kotleta, powinna się odpowiednio wysmażyć 1 strona. Przerzuć kotlety i panieruj następnego. Uzupełniaj mieszankę bułki tartej i prażonej cebulki w miarę potrzeby. Po usmażeniu z obu stron na złocisty kolor, odłóż na talerz z ręcznikami papierowym, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Powtarzaj czynność do wyczerpania zapasów, uzupełniając tłuszcz na patelni i zbierając przypalony osad na bok, lub bezpośrednio do śmieci. W tym trybie smażenie i panierowanie powinno zając ok. pół godziny. *Taka propozycja, jeśli komuś nie żal pieniędzy, żeby zamiast zwykłej bułki tartej użyć panko - wychodzi ekstra chrupiąca panierka ! (ps. na zdjęciu to nie panko, tylko zwykła panierka - gwoli ścisłośći :) *Pozostałą cebulę, jajka i bułkę tartą można wymieszać razem i podsmażyć na patelni - a co ma się zmarnować :D.