Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebulowe tartaletki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Ciasto: mąkę wymieszaj z solą i posiekaj z zimnym masłem. Wlej wodę, zagnieć ciasto i rozwałkuj. Z 2/3 porcji wytnij kółka i wylep nimi dno oraz boki foremek na tartaletki. Wstaw do lodówki na noc. Resztę ciasta owiń w folię i także schłodź.
Nadzienie: cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj czosnek i duś chwilę. Kiedy ostygnie, przełóż do miseczki, wsyp posiekaną natkę oraz żółty ser. Wymieszaj i przypraw do smaku. Naczynie nakryj, wstaw do lodówki na noc.
Nałóż farsz do przygotowanych forem. Z pozostałego ciasta wytnij kółka, przykryj wierzchy tartaletek, zlep boki. Nakłuj wierzch widelcem. Wstaw babeczki do gorącego piekarnika. Piecz ok. 20 min w temp. 220°C. Podaj gorące, samodzielnie lub z bulionem.
Porcje 8. Przygot. 60 min. Cena 1,30 zł. Kalorie 310 kcal.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>Źródło: Takie jest życie