Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cevapcici bałkański przysmak. Kulinarna podróż na Bałkany słynące ze smacznej i zdrowej kuchni pozwala na poznanie zaskakujących potraw. Cevapcici zachwyca smakiem i aromatem, z zewnątrz chrupkie, a w środku soczyste mięso, konkurencja dla naszych kotletów mielonych.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 87
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 200
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20445
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 87
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 200
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20445
Składniki
Mięso i cebulę zmiel w maszynce do mielenia mięsa na sitku 3 mm.
Do zmielonego mięsa dodaj posiekany czosnek. Użyj posiekanego, a nie przeciśniętego przez praskę czosnku, ponieważ według mnie, jest bardziej wyczuwalny i podkreśla smak cevapcici.
Dodaj wszystkie przyprawy. Masę mieszaj parę minut, aż będzie dosyć zwarta. Mięso włóż do lodówki na minimum 2 godziny, niech przyprawy zrobią swoje.
Z gotowej masy mięsnej uformuj najpierw kuleczki około 40 gramowe, a następnie małe wałeczki o średnicy około 2 cm.
Cevapcici smaż na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni przez około 5 minut. Później zmniejsz ogień, niech cevapcici dochodzą do siebie przez około 10 minut.