Do góry

Dania główne Przepis na:

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami i kolorową sałatką

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami i kolorową sałatką

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 1370

Čevapčići - pikantne kiełbaski z mielonego mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaków z pikantną posypką oraz kolorowa sałata z pomidorów. Prosto, zdrowo, pysznie, kolorowo i do syta! Czego można jeszcze wymagać od obiadu?

Składniki

  • Čevapčići:
  • jagnięcina lub cielęcina - ok. 20 dag
  • wołowina - ok. 20 dag
  • Cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • Ziołowe ziemniaki:
  • ok. 10 - 12 ziemniaków (raczej małych)
  • po ćwierć łyżeczki: cząbru, bazylii, przyprawy włoskiej (pikantnej), tymianku, słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka oliwy
  • Sałatka z pomidorów:
  • po dwa pomidory żółte, zielone i czerwone
  • duża szalotka
  • łyżeczka majonezu lub oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj mięso: obydwa rodzaje umyj, osusz i zmiel w maszynce.
    Wyrób dokładnie ręką, dodając odrobinę zimnej wody, tak, aby mięso było kleiste. Schłodź w lodówce 2 - 3 godziny (lepiej dłużej).
    Posiekaj bardzo drobno czosnek i cebulę i wyrób dokładnie z mięsem i przyprawami. Uformuj nieduże kiełbaski. Posmaruj je oliwą i odstaw na pół godziny.
    Smaż równomiernie ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu lub upiecz na grillu.

  2. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki i zagotuj w osolonej wodzie ok. 3 - 4 minuty.
    Odcedź i do jeszcze ciepłych dodaj zioła wymieszane z oliwą. Wymieszaj dokładnie potrząsając garnkiem.
    Ułóż na blasze i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 - 25 minut, aż będą chrupiące, a w środku miękkie.

  3. Pomidory i szalotkę pokrój w cienkie półplasterki.
    Dopraw do smaku,dodaj łyżeczkę majonezu lub oliwy (najlepiej ziołowej).
    Wymieszaj i podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń