Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Čevapčići - pikantne kiełbaski z mielonego mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaków z pikantną posypką oraz kolorowa sałata z pomidorów. Prosto, zdrowo, pysznie, kolorowo i do syta! Czego można jeszcze wymagać od obiadu?
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Przygotuj mięso: obydwa rodzaje umyj, osusz i zmiel w maszynce. Wyrób dokładnie ręką, dodając odrobinę zimnej wody, tak, aby mięso było kleiste. Schłodź w lodówce 2 - 3 godziny (lepiej dłużej). Posiekaj bardzo drobno czosnek i cebulę i wyrób dokładnie z mięsem i przyprawami. Uformuj nieduże kiełbaski. Posmaruj je oliwą i odstaw na pół godziny. Smaż równomiernie ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu lub upiecz na grillu.
Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki i zagotuj w osolonej wodzie ok. 3 - 4 minuty. Odcedź i do jeszcze ciepłych dodaj zioła wymieszane z oliwą. Wymieszaj dokładnie potrząsając garnkiem. Ułóż na blasze i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 - 25 minut, aż będą chrupiące, a w środku miękkie.
Pomidory i szalotkę pokrój w cienkie półplasterki. Dopraw do smaku,dodaj łyżeczkę majonezu lub oliwy (najlepiej ziołowej). Wymieszaj i podawaj.