Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-09-2023
Ceviche to danie peruwiańskie z ryby lub owoców morza, które w swojej pierwotnej formie składa się z drobno posiekanej, surowej ryby marynowanej w wywarze zwanym „leche de tigre” (mleko tygrysie) składającym się z soku cytrusowego (najczęściej z limonki), soli, chilli i innych przypraw. Pod wplywem kwasu cytrynowowego obecnego w limonkach, białko ryby ulega denaturacji, podobnie jak podczas gotowania. To szybkie, zdrowe i smaczne danie świetnie komponuje się z puree z zielonego groszku i sałatką z melona.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1597
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 344
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1597
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 344
Składniki
Dorade filetowac, filety obrac ze skóry i usunac osci, nastepnie umyc, osuszyc i pokroic w cienkie plasterki, podobnie jak wedzonego lososia. Wycisnac sok z limonek i cytryny, wlac do duzej miski i lekko posolic. Wycisnac zabek czosnku, zetrzec imbir, a chilli pokroic w cienkie plasterki. Wszystko wymieszac z sokiem cytrusowym. Plasterki ryby wlozyc do wywaru i marynowac przez 20-30 minut. Filety powinny byc calkowicie zalane wywarem i jesli to konieczne, obracane kilka razy. Alternatywnie do dorady mozna uzyc dorsza.
Groszek wrzucic do rondelka i krótko podgrzac w odrobinie wody. Odcedzic wode i rozgnisc groszek za pomoca recznego blendera, tluczka do ziemniaków lub widelca, wymieszac z crème fraîche i doprawic sola i cukrem. Kto lubi moze dodac posiekana miete. Puree powinno miec stabilna konsystencje i nie byc zbyt rzadkie.
Przygotowac salatke. Cebule, dymke i selera naciowego oczyscic i pokroic w cienkie paski. Wydrazyc melona lub pokroic miazsz w kostke. Wszystkie skladniki wymieszac w misce i doprawic do smaku sola, cukrem, oliwa z oliwek, kremem balsamicznym i sokiem z cytryny az do uzyskania slodko-kwasnego smaku.
Ceviche mozna podac na dwa sposoby. Kto chce, moze ulozyc ceviche i dodatki w wydrazonych polówkach melona.
Klasycznie serwuje sie filety z dorady na talerzu, skropione odrobina soku cytrusowego i posypane sola morska. Z puree groszkowego uformowac po jednym "kluseczku" i ulozyc obok filetów rybnych. Dodac salatke i ewentualnie posypac puree drobno posiekana mieta.