Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 643

Chaczapuri, to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań.Chacza-ser, puri-chleb. Możesz i ty sobie zrobić tak pyszne danie nie wyjeżdżając z Polski. Zapraszam na mój kanał i na filmik.

Składniki

  • na zaczyn
  • woda letnia 150 ml
  • cukier 1 lyżeczka
  • drożdże swieże 25 g
  • mąka 2 łyżki
  • na ciasto
  • mąka pszenna 500 g
  • sól 1 lyżeczka
  • mleko letnie 100 ml
  • oliwa 4 łyżki
  • na farsz
  • ser feta 200 g
  • ser mozzarella 200 g
  • ser żółty
  • jajko 1
  • mleko 5 łyżek
  • na każdy placek po 1 jajku
  • masło 50 g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chaczapuri Adżarskie

Przygotowanie

  1. Do letniej wody rozkrusz drożdże ,dodaj cukier ,zamieszaj dodaj mąkę zamieszaj ,przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
    Do miski wsyp make dodaj zaczyn zamieszaj łyżką ,dodaj letnie mleko, zamieszaj dodaj sól i oliwę. Wyrabiaj do momentu , aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielna 4 części i przykryj do wyrośnięcia na 15 minut.

  3. Z gotowych bochenków formuj placki ,które należy boki lekko pozawijać do środka a końce połączyć formując łódkę.

  4. W misce łączymy nasze sery ,ser feta rozdrabniamy widelcem, wlewamy nasze mleko i wbijamy jajko wszystko ,to mieszamy widelcem.

  5. Na ciasto kładziemy nasz farsz serowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 12 minut, piekarnik ma włączoną funkcję góra ,dół a chaczapuri pieczemy na środkowej półce.

  6. Po upieczeniu w chaczapuri wyciągamy łyżką trochę farszu i robimy miejsce na nasze jajko w przeciwnym razie nam się rozpłynie po bokach.

  7. Zapiekamy tylko 1 minutę, aby białko się ścięło a żółtko zostało lejące. Na takie jajko kładziemy troszeczkę masła i jeśli lubisz to szczypiorek.
    Zapraszam na filmik tam zobaczysz krok po kroku jak się robi ten pyszny chlebek z serem i jajkiem.
    Zapraszam na mój kanał na YouTube-Mangiare u Ewki

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń