Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chakalaka to danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni południowoafrykańskiej, zwane także "afrykańskim bigosem" składające się m.in z papryki, marchewki, groszku, pomidorów i aromatycznych przypraw. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 777
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 777
Składniki
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.
Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.
Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami.