Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chakalaka to danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni południowoafrykańskiej, zwane także "afrykańskim bigosem" składające się m.in z papryki, marchewki, groszku, pomidorów i aromatycznych przypraw. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Składniki
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.
Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.
Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami.