Chili Con Carne oznacza dosłownie - Paprykę Chili podaną z mięsem. Idealnie rozgrzewające danie na zimowe wieczory. W tym przepisie papryczkę chili zamieniliśmy na pieprz Cayenne aby samemu określić stopień pikantności. To idealne danie jednogarnkowe które możemy szybko i łatwo przyrządzić a starczy nam na dłuższy czas.
Chili Con Carne
Składniki
- 1 kg wołowiny mielonej
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 cebule
- oliwa do smażenia
- 400 g pomidorów w puszce
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 300 g kukurydzy z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 litr wywaru wołowego
Składniki
- 1 kg wołowiny mielonej
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 cebule
- oliwa do smażenia
- 400 g pomidorów w puszce
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 300 g kukurydzy z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 litr wywaru wołowego

Etapy przygotowania
Cały przepis przedstawiam na filmiku poniżej oraz zachęcam do subskrybowania mojego kanału - Gotuj z Klasą:) Żeby zrobic Chili con carne, będziemy potrzebować: - 1 kg mielonej wołowiny - 2 łyżki oregano - 2 łyżki Kuminu (Kmin Rzymski) - 2 sztuki czerwonej Papryki - 1 łyżeczka pieprzu Cayenne - 2 łyżeczki słodkiej Papryki - 2 cebulę - Oliwa do smażenia - 400 g pomidorów z puszki - 400 g czerwonej Fasoli - 300 g kukurydzy - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 litr wywaru wołowego - 1 łyżka przecieru pomidorowego -Cebulę i Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku. - Po zesmażeniu dodajemy mięso, przecier, przyprawy, pomidory, fasolę i kukurydzę. - Całość gotujemy około 30 min. - Na koniec możemy zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej i gotowe:)
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 563
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 394
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 563
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 394



Składniki
- 1 kg wołowiny mielonej
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 cebule
- oliwa do smażenia
- 400 g pomidorów w puszce
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 300 g kukurydzy z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 litr wywaru wołowego
Cały przepis przedstawiam na filmiku poniżej oraz zachęcam do subskrybowania mojego kanału - Gotuj z Klasą:) Żeby zrobic Chili con carne, będziemy potrzebować: - 1 kg mielonej wołowiny - 2 łyżki oregano - 2 łyżki Kuminu (Kmin Rzymski) - 2 sztuki czerwonej Papryki - 1 łyżeczka pieprzu Cayenne - 2 łyżeczki słodkiej Papryki - 2 cebulę - Oliwa do smażenia - 400 g pomidorów z puszki - 400 g czerwonej Fasoli - 300 g kukurydzy - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 litr wywaru wołowego - 1 łyżka przecieru pomidorowego -Cebulę i Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku. - Po zesmażeniu dodajemy mięso, przecier, przyprawy, pomidory, fasolę i kukurydzę. - Całość gotujemy około 30 min. - Na koniec możemy zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej i gotowe:)
Pyszności :)