Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z ryżem. Do tej pory nie robiłam jej często, ale po wypróbowaniu dodatku, jakim jest papryka grillowana w marynacie, która chyba zdecydowanie zmieniła smak, ta potrawa będzie gościć częściej na moim stole. Poza tym, to co zostanie, może być zużyte jako farsz do chleba typu pita , wrapu, czy ziemniaka pieczonego, ale o tym w następnym przepisie. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, durszlak, łyżka drewniana, łyżeczka
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 55
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 521
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 684
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4198
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 55
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 521
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 684
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4198
Składniki
Wołowinę smażymy bez żadnego tłuszczu, a pozwalamy,aby wytopił się w naturalny sposób z mięsa. Smażymy aż mięso przestanie być krwiste. W tym czasie kroimy w kostkę obraną cebulę
Cebulę dodajemy do mięsa i smażymy razem aż cebula przestanie być surowa.
Dodajemy płatki chili. W tym czasie, kiedy cebula się smaży, zajmujemy się strąkiem papryki żółtej, który oczyszczamy z gniazda, a następnie kroimy w paski, a paski w drobną kostkę.
Do mięsa dodajemy wodę w ilości 150 ml , dodajemy czosnek i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso ma się gotować cały czas.
W tym czasie, kiedy mięso się dusi, kroimy w drobną kostkę paprykę marynowaną.
Woda w mięsie powinna już wyparować w tym momencie i teraz dodajemy pomidory z puszki, opłukujemy puszkę 50 ml wody, którą dodajemy do potrawy i od tego momentu gotujemy już bez przykrycia. Dodajemy cukier. W tym momencie jesteśmy w połowie gotowania, czyli 30 minut.
Potrawę smażymy teraz na większym ogniu, aby woda wyparowała, a potrawa zgęstniała. Mieszamy od czasu do czasu.
Odsączamy czarną fasolę na durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą. W tym momencie nastawiamy ryż do gotowania, co zajmie nam około 20 minut. Opłukany ryż umieszczamy w zimnej wodzie w proporcji 1,5 miarki wody w stosunku do 2 miarki ryżu. Na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż woda się wygotuje. Nie przegapić, by nie przypalić ryżu! Wyłączamy ogień i pozwalamy ryżowi "dojść".
Do potrawy dodajemy paprykę żółtą i smażymy około 10 minut mieszając.
Następnie dodajemy paprykę marynowaną i mieszamy.
Dodajemy teraz pastę pomidorową i mieszamy.
Dodajemy fasolę.
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Doprawiamy solą, pieprzem, chili w proszku oraz papryką.
Potrawę można posypać serem
Można wpuścić łyżeczkę śmietany, dodać marynowane chilli.