Do góry

Dania główne Przepis na:

chili con carne i placek cukiniowo-ryżowy

chili con carne i placek cukiniowo-ryżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 541

pikantne meksykańskie chili con carne i sycący placek z cukinii i ryżu /tak trochę dietetycznie/ - kto jest za? na pewno ja!

Składniki

  • placek cukiniowo-ryżowy
  • chili con carne
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
chili con carne i placek cukiniowo-ryżowy

Przygotowanie

  1. PLACEK CUKINIOWO-RYŻOWY

    450 g brązowego ryżu
    700 g cukinii
    225 g mąki kukurydzianej
    175 g mąki pszennej /użyłam poznańskiej/
    3 jaja
    sok i skórka z cytryny
    1 łyżeczk aproszku do pieczenia
    kmin rzymski
    rozmaryn
    tymianek
    pieprz
    sól

    CHILI CON CARNE /DROBIOWO-WOŁOWE/

    450 g wołowiny /użyłam rostbefu/
    450 g filetów z indyczej piersi
    450 g podudzi z kurczaka
    2 duże cebule
    3 duże papryki /w kolorach rasta/
    2 papryczki chili /najlepiej świeże/
    200 ml przecieru pomidorowego
    150 g koncentratu pomidorowego
    350 ml czerwonego wytrawnego wina
    300 g kukurydzy
    250 g fasolki białej
    250 g fasolki czerwonej
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki octu z czerwonego wina
    2-3 łyżki octu balsamicznego
    świeża natka pietruszki
    świeża kolendra
    kmin rzymski
    pieprz czarny
    pieprz kajeński
    cukier brązowy
    oliwa
    majeranek
    sól

  2. CHILI CON CARNE
    Chili con carne jest trochę jak bigos. Im więcej razy odgrzewane, tym lepiej smakuje. Więc spokojnie można przygotować je z wyprzedzeniem.
    Tak uważam /uwaga. opinia nieekspercka/.
    Drób gotuję /rosołowo/. Pierś dzielę na mniejsze części. Podudzia obieram ze skóry, obieram i łączę z filetem. Przepuszczam mięso przez maszynkę do mielenia i odkładam na później.
    Cebulę kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam piórka, zasypując je 2 łyżkami brązowego cukru. Karmelizuję. Przeciskam czosnek przez praskę i chwilę razem smażę.
    Wołowinę kroję na mniejsze części i przepuszczam przez maszynkę do mielenia /największe dziurki/. Dodaję do cebuli i smażę 2-3 minuty. Zalewam wszystko czerwonym winem i przecierem pomidorowym. Zmniejszam moc palnika, duszę.
    Rozgrzewam duży, żeliwny garnek. Przekładam zawartość patelni.
    Papryki myję, oczyszczam środki i kroję w paski, i później na 2-3 części. Dorzucam do mięsa. Świeże chili pozbawiam nasion. Szatkuję drobno i dodaję do garnka. Przyprawiam solą, pieprzem i kumienem. Pozostawiam do duszenia na około godzinę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
    Odcedzam kukurydzę i fasolki. Pozostawiam do ocieknięcia z zalewy /przepłukuję lekko wodą/.
    Po około godzinie dokładam do sosu drób, kukurydzę i fasolę /intuicyjnie - można dodawać wina lub bulionu, zagęscić koncentratem pomidorowym/. Przyprawiam do smaku, dodaję ocet. Przykrywam i duszę.
    I teraz pozostaje czekać, obserwować i próbować. Im dłużej się dusi tym lepiej. Pod koniec dodajemy świeże zioła.

  3. PLACEK CUKINIOWO-RYŻOWY
    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Wykładam blachę papierem do pieczenia.
    Ryż gotuję na lekko twardo. Cukinię myję /nie obieram ze skóry, ale łyżeczką pozbywam się środkowej części z nasionami/. Ścieram na grubej tarce i posypuję solą, mieszam ze skórką i sokiem z cytryny. Żółtka oddzielam od białek. Białka odstawiam, żółtka mieszam z cukinią. Dodaję ryż. Mieszam. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z przyprawami. Mieszam mąki z masą ryżową. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie dodaję do masy plackowej i mieszam szpatułą. Przekładam na blachę i zapiekam około 45-50 minut /przy następnej plackowej okazji zamierzam posypać szczodrze wierzch serem - tak około 7 minut przed końcem pieczenia/.

    Placek cukiniowy kroję w trójkąty. Gorące chili przekładam do podgrzanego naczynia. Na koniec nakładam kleks z jogurtu naturalnego i dodaję natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń