Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con Carne z Kurczaka

Chili con Carne z Kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 932

Dodano:

Odsłon: 3930

W drodze eksperymentu ugotowałąm dziś chili con carne z kurczakiem. Jest rozgrzewające i sycące - w sam raz na jesienne wieczory.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka lub 2 piersi
  • 1 duża cebula
  • 2.5 szklanki rosołu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek keczupu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
  • 2 łyżeczki chili (można dodać więcej jesli chcemy uzyskać ostrzejszy smak)
  • Pół łyżki kminku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • Odrobina łagodnej papryki
  • Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki mąki ziemniacznanej rozpuszczone w odrobinie zimnej wody do zagęszczenia potrawy
  • Do podania: kawałki awokado, odrobina żółtego sera, śmietana, świeżo posiekana natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy z błonek i zdejmujemy skórę jeśli używamy udka. Smarujemy oliwą i nacieramy czosnkiem, a także sproszkowaną łagodną papryką. Pieczemy w 200 C przez ok. 30 min.

  2. W międzyczasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z czosnkiem i odrobiną sproszkowanego chili.

  3. Gdy kurczak jest już upieczony, rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.

  4. Przekładamy mięso i cebulę z czosnkiem do garnka, podlewamy rosołem. Dodajemy pomidory i keczup.

  5. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. W połowie czasu gotowania dodajemy przyprawy i fasolę z puszki.

  6. Na ok. 15 min. przed końcem gotowania, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do garnka, by zagęścić chili.

  7. Podajemy z chlebem czosnkowym lub ryżem, kleksem z gęstej śmietany, wiórkami sera żółtego i kawałkami awokado.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń