W drodze eksperymentu ugotowałąm dziś chili con carne z kurczakiem. Jest rozgrzewające i sycące - w sam raz na jesienne wieczory.
Chili con Carne z Kurczaka
Składniki
- 4 udka z kurczaka lub 2 piersi
- 1 duża cebula
- 2.5 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek keczupu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
- 2 łyżeczki chili (można dodać więcej jesli chcemy uzyskać ostrzejszy smak)
- Pół łyżki kminku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- Odrobina łagodnej papryki
- Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki mąki ziemniacznanej rozpuszczone w odrobinie zimnej wody do zagęszczenia potrawy
- Do podania: kawałki awokado, odrobina żółtego sera, śmietana, świeżo posiekana natka pietruszki
Składniki
- 4 udka z kurczaka lub 2 piersi
- 1 duża cebula
- 2.5 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek keczupu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
- 2 łyżeczki chili (można dodać więcej jesli chcemy uzyskać ostrzejszy smak)
- Pół łyżki kminku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- Odrobina łagodnej papryki
- Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki mąki ziemniacznanej rozpuszczone w odrobinie zimnej wody do zagęszczenia potrawy
- Do podania: kawałki awokado, odrobina żółtego sera, śmietana, świeżo posiekana natka pietruszki

Etapy przygotowania
Kurczaka oczyszczamy z błonek i zdejmujemy skórę jeśli używamy udka. Smarujemy oliwą i nacieramy czosnkiem, a także sproszkowaną łagodną papryką. Pieczemy w 200 C przez ok. 30 min.
W międzyczasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z czosnkiem i odrobiną sproszkowanego chili.
Gdy kurczak jest już upieczony, rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.
Przekładamy mięso i cebulę z czosnkiem do garnka, podlewamy rosołem. Dodajemy pomidory i keczup.
Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. W połowie czasu gotowania dodajemy przyprawy i fasolę z puszki.
Na ok. 15 min. przed końcem gotowania, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do garnka, by zagęścić chili.
Podajemy z chlebem czosnkowym lub ryżem, kleksem z gęstej śmietany, wiórkami sera żółtego i kawałkami awokado.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 661
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 140
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 661
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 140



Składniki
- 4 udka z kurczaka lub 2 piersi
- 1 duża cebula
- 2.5 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek keczupu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
- 2 łyżeczki chili (można dodać więcej jesli chcemy uzyskać ostrzejszy smak)
- Pół łyżki kminku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- Odrobina łagodnej papryki
- Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki mąki ziemniacznanej rozpuszczone w odrobinie zimnej wody do zagęszczenia potrawy
- Do podania: kawałki awokado, odrobina żółtego sera, śmietana, świeżo posiekana natka pietruszki
Kurczaka oczyszczamy z błonek i zdejmujemy skórę jeśli używamy udka. Smarujemy oliwą i nacieramy czosnkiem, a także sproszkowaną łagodną papryką. Pieczemy w 200 C przez ok. 30 min.
W międzyczasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z czosnkiem i odrobiną sproszkowanego chili.
Gdy kurczak jest już upieczony, rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.
Przekładamy mięso i cebulę z czosnkiem do garnka, podlewamy rosołem. Dodajemy pomidory i keczup.
Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. W połowie czasu gotowania dodajemy przyprawy i fasolę z puszki.
Na ok. 15 min. przed końcem gotowania, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do garnka, by zagęścić chili.
Podajemy z chlebem czosnkowym lub ryżem, kleksem z gęstej śmietany, wiórkami sera żółtego i kawałkami awokado.