Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W drodze eksperymentu ugotowałąm dziś chili con carne z kurczakiem. Jest rozgrzewające i sycące - w sam raz na jesienne wieczory.
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 18
Świąteczne smaki.
Odsłon: 56
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1002
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 47003
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 63
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 18
Świąteczne smaki.
Odsłon: 56
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1002
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 47003
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 63
Składniki
Kurczaka oczyszczamy z błonek i zdejmujemy skórę jeśli używamy udka. Smarujemy oliwą i nacieramy czosnkiem, a także sproszkowaną łagodną papryką. Pieczemy w 200 C przez ok. 30 min.
W międzyczasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z czosnkiem i odrobiną sproszkowanego chili.
Gdy kurczak jest już upieczony, rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.
Przekładamy mięso i cebulę z czosnkiem do garnka, podlewamy rosołem. Dodajemy pomidory i keczup.
Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. W połowie czasu gotowania dodajemy przyprawy i fasolę z puszki.
Na ok. 15 min. przed końcem gotowania, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do garnka, by zagęścić chili.
Podajemy z chlebem czosnkowym lub ryżem, kleksem z gęstej śmietany, wiórkami sera żółtego i kawałkami awokado.