Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś serwujemy proste i szybkie,danie jednogarnkowe z kuchni meksykańskiej,ostatnimy czasy zawłaszczone mocno przez Amerykanów i Anglików Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i papryczka chili, cała reszta składników to już tylko dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu lub poprostu od tego co akurat mamy w lodówce. Poniżej znajdziecie przepis tradycyjny w pełnej krasie Chili con carne podajemy jest najczęściej z ryżem,który łagodzi ostrość potrawy. Podobnie jak z naszym bigosem, prawdziwe chili con carne smakuje najlepiej odgrzane na drugi dzień,kiedy wszystkie składniki sie "przegryzą"...ale co tu dużo reklamować..do dzieła rodacy...
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 829
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 100
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 68
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 829
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 100
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 68
Składniki
aczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli, czosnku, marchewki oraz selera - kształt nie ma tutaj znaczenia . Czerwoną paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i łodygi i również z grubsza siekamy w kostkę. na dno dużego garnka wlewamy oliwe z oliwek,rozgrzewamy do średniej temperatury i wrzucamy nasze pokrojone warzywa.Następnie dodajemy papryczkę chilli, kmin rzymski, cynamon ,zioła prowansalskie oraz odrobinę soli i pieprzu (ja osobiście ucieram wszystkie przyprawy delikatnie w moździerzu aby się ze sobą połaczyły) .Calość mieszamy co około minutę przez 10 minut, aż warzywa dobrze zmiękną i staną się lekko kolorowe. Następnie dodajemy dobrze odsączoną ciecierzycę,fasole oraz kukurydzę.Całość delikatnie mieszamy i po uplywie okolo 5 minut wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat.Wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i następnie dodajemy cukier wraz z odrobiną Worcester sosu. Doprawiamy dla koloru papryką slodką oraz szczyptą ziół prowansalskich. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku i wkladamy mieloną wolowinę,aby się poddusiła. Po okolo 15-20 minutach dodajemy nasze mięso do warzyw, dolewamy okolo 300ml przegotowanej wody i doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem okolo godzinę, mieszając co jakiś czas. Finalnie doprawiamy sokiem z limonki oraz szczyptą soli i pieprzu.Przed podaniem dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego !! Porada Fantastyczne smakuje z ryżem, możemy podawać razem lub w osobnych naczyniach. Jeśli nie przepadamy za ryżem to równie dobrze smakuje ze świeża bagietką lub chlebem. Oczywiście możemy podać z ziemniakami lub kaszą kuskus. Starajmy się na bierząco monitorować ostrośc potrawy wedle upodobań domowników - najlepiej w czasie gotowania odlać odrobinę sosu, odstawić na chwilę aż troszkę przestygnie i dopiero próbować. Podobnie jak nasz Pan Bigos, naprawdę pyszne robi się na drugi dzień.