Do góry

Dania główne Przepis na:

Chilli sin carne

Przepis dnia 2019-07-19
Chilli sin carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667

Dodano:

Odsłon: 1289

Wegwtariańska wersja chilli con carne- oczywiście bezmięsna, z fasolą i warzywami i dużą ilością przypraw. Lekko słodkawa i pikantna, moim zdaniem nie ustępuje swojej mięsnej wersji, Do podania z nachosami

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 suszona ostra papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki ( najlepiej podwędzanej)
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ litra passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • nachosy do podania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekać cebulę i czosnek. Marchewkę pokroić w kostkę.
    Rozgrzać w garnku oliwę, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć mieszając ok 10 minut.
    W moździerzu utrzeć papryczkę i kmin, dodać przyprawy, razem ze słodką papryką na patelnię i wymieszać. Zalać wodą, gotować 10 minut, dodać odsączoną fasolę ( białą i czerwoną),passatę pomidorową i przecier- gotować kolejne 10 minut. .Dodać oregano, miód, doprawić solą i pieprzem. Podawać z nachosami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń