Do góry

Dania główne Przepis na:

Chinkali

Chinkali

Autor:

Przepisów i artykułów: 2623 Ocena: 20826

Dodano:

Odsłon: 2351

Smakują wybornie.

Składniki

  • Wołowina mielona 40 dag
  • Wieprzowina mielona 40 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Bulion
  • Sól i pieprz do smaku
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 45 dag
  • Ciepła woda (70-80 stopni)
  • Żółtko jaja 1 szt
  • Sól ½ łyżeczki
5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Chinkali

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso łączymy z posiekaną natką pietruszki, posiekaną cebulą oraz bulionem. (bulionu dodajemy tyle aby masa nie była za rzadka). Mięso musimy intensywnie wyrobić przynajmniej przez 5 minut. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku uważając aby nie przesolić bo bulion już zawiera sól. Z podanych składników zagnieść ciasto, będzie ono dosyć twarde. Rozwałkować na stolnicy tak samo jak na pierogi. Z ciasta wykrawać kółka o średnicy 12 cm,

  2. na środek każdego z nich nakładamy łyżkę farszu.

  3. Przyszczypując ciasto na około mocno zaciskając formujemy sakiewki. Sakiewki gotujemy na parze do miękkości ciasta. Podajemy oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń