Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie pierogi nadziewane mięsem i rosołem. Pyszne i wyjątkowo efektowne. Nauczyłam się je robić na warsztatach kulinarnych z gruzińskim kucharzem, więc przekazuję wiedzę dalej!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 198
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 198
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Ciasto: Mieszamy mąkę i sól. Dolewamy porcjami zimną wodę. Zagniatamy ciasto i długo wyrabiamy. Uwaga, ciasto jest bardzo gęste i twarde. Musi takie być, aby utrzymać ciężar farszu. Do wyrabiania ciasta potrzeba sporo siły. Kiedy ciasto będzie już jednorodne zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do rosołu dodajemy mięso, cebulę czosnek, kumin, kolendrę, kumin, sól, pieprz, chilli. Mieszamy dość długo, najlepiej rozcierać mięso o ścianki naczynia, aby jak najbardziej się rozpadło. Zostawiamy na 10 minut.
Ciasto po odpoczęciu jest już łatwiejsze w obróbce. Wałkujemy je na około 2cm. Wycinamy kółka za pomocą małej miseczki lub filiżanki. Kółka ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko, mniej więcej na wielkość dłoni. Środek powinien być nieco grubszy, a boki cieniutkie. Takie placki układamy na małej miseczce, tworząc nieckę, do której nalewamy 1-2 łyżki rosołu z mięsem. Pierogi zawijamy w kształcie sakiewki. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne małe zakładki. Mniej więcej w połowie można jeszcze dolać trochę farszu. Na końcu mocno ściskamy, naciągamy czubek i ukręcamy go. Zapraszam do filmu, aby obejrzeć, jak robi to mój małżonek ;)
Gotowe pierożki układamy na desce posypanej mąką. Pierożki wrzucamy do wrzątku porcjami, gotujemy około 10-12 minut. Przekładamy na chwilę do zimnej wody i od razu wyciągamy. Przed podaniem chinkali można posypać pieprzem. Jak jemy chinkali? Łapiemy za ogonek, obracamy, nadgryzamy i wypijamy rosół. Teraz zjadamy pierożka. Ogonka nie jemy, bo może być jeszcze surowy.