Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chińskie bułeczki to białe, puszyste pyszności, które są słynne w całych Chinach. Farsz jest bardzo aromatyczny i wyrazisty, mocno doprawiony.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 477
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21950
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 477
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21950
Składniki
Przygotuj mięso. Karkówkę przekrój wzdłuż na 3 części. Wszystkie składniki z wyłączeniem mięsa umieść w misce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wieprzowinę i marynatę umieść w woreczku strunowym i wstrząśnij nim, by mięso całkowicie pokryło się sosem. Odstaw na noc do zamarynowania. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż folią i wlej odrobinę wody. Na niej umieść ruszt. Połóż karkówkę na ruszcie i piecz przez 20 minut. Marynatę pozostałą w woreczku strunowym przenieś do garnuszka i zagotuj. Trzymaj go na ogniu przez 5 minut. Karkówkę posmaruj podgrzaną marynatą i wstaw ją ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyjmij i ostudź. Porwij ją na mniejsze kawałki za pomocą widelca.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek ze szczyptą soli. Smaż przez 3-4 minuty, do miękkości. Dodaj przygotowaną wcześniej karkówkę, sos chiar siu, sojowy, cukier i wodę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wmieszaj mieszaninę mąki ziemniaczanej. Gotuj przez kolejną minutę, do mocnego zgęstnienia farszy. Zdejmij wszystko z ognia i rozprowadź farsz na tacy, którą wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. Na środku zrób wgłębienie i wlej wodę z oliwą. Mieszaj całość drewnianą łyżką, a następnie dłońmi, do połączenia. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na szeroki prostokąt. Złóż je na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na 16 kawałków. Spłaszcz każdą kulkę w dłoniach i rozwałkuj ją tak, by brzegi były cieńsze niż środek. Na środek krążka nakładaj po 2 czubate łyżki nadzienia. Zwiń brzegi w górę, tworząc sakiewkę i zamykając całkowicie bułeczkę. Chińskie bułeczki odłóż na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki włóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez 10 minut. Podawaj na ciepło.