Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży domowy chlebek pachnący bazylią i białym wędzonym serem, chyba w sumie bardziej serem. Pyszny, mięciutki, w sam raz na śniadanie.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10002
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2632
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1760
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 665
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3875
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10002
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2632
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1760
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 665
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3875
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy śmietanę i wodę, dodajemy pokruszony ser, posiekane drobno listki bazylii, sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy pestkami dyni. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Uwaga: Chleb zawiera ser i po upieczeniu środkiem nieco opada jak sernik, ale tak musi być i tym się nie przejmujemy. Smacznego.