Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik ogórkowo-łososiowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Składniki
Ogórki umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Jeżeli masz duże ogórki, wydrąż nasiona, z kolei małe ogórki gruntowe możesz zostawić ze skórką.
Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z łodyg. Listki niezbyt drobno posiekaj.
Do kubka miksera lub miski wrzuć rozdrobnione ogórki oraz listki natki. Całość zmiksuj na gładkie purée. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Powstały chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem i tabasco.
Filet z łososia (bez skóry) opłucz, pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć rybę na osolony wrzątek i gotuj około 3 minuty. Wyjmij, osącz.
Kawałki łososia rozłóż na talerze. Zalej zimnym chłodnikiem. Dekoruj rzeżuchą, kiełkami lub posiekanymi ziołami.
czas ok. 20 min; porcja – 200 kcal, cena 4,80 złŹródło: Świat kobiety