Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłopski przysmak"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3593
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3593
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odlej, lekko przestudź i pokrój w cienkie plasterki.
Obrane cebule opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, krótko przesmaż z dodatkiem szczypty soli. Liście kapusty opłucz, poszatkuj dość grubo, wrzuć na wrzątek, gotuj 5 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem ze śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku sporą szczyptą soli, pieprzem, papryką oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Warstwami układaj ziemniaki oraz osączoną kapustę wymieszaną z boczkiem i cebulą. Polej przygotowanym sosem. Zapiekaj 20 minut w 200 st. Dowolnie udekoruj.
czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety