Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłopski przysmak"
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 77
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 638
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 77
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 638
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odlej, lekko przestudź i pokrój w cienkie plasterki.
Obrane cebule opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, krótko przesmaż z dodatkiem szczypty soli. Liście kapusty opłucz, poszatkuj dość grubo, wrzuć na wrzątek, gotuj 5 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem ze śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku sporą szczyptą soli, pieprzem, papryką oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Warstwami układaj ziemniaki oraz osączoną kapustę wymieszaną z boczkiem i cebulą. Polej przygotowanym sosem. Zapiekaj 20 minut w 200 st. Dowolnie udekoruj.
czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety