Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super ciasto na pizze oraz delikatny, aromatyczny sos. Reszta to już kwestia upodobań i wyobraźni :) U nas zawsze w dwóch wariantach: pizza bezmleczna czyli bez sera oraz tradycyjna z mozzarelą. Smacznego
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 195
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 224
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 296
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 195
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 224
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 296
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Składniki
Z mąki, soli, cukru, oleju, drożdży i wody wyrabiamy ciasto ( powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos. Pomidory wraz z przyprawami (daję po łyżeczce bazylii i oregano oraz szczyptę soli i papryki) przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 30-40 min. Gdy sok prawie całkiem odparuje, blendujemy pomidory na gładki mus.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość formujemy naszą pizze :)
Smarujemy ciasto wcześniej przygotowanym i wystudzonym sosem ( przy wersji bez sera polecam posmarować ciasto grubszą warstwą sosu wtedy pizza nie jest zbyt sucha).
Teraz pozostaje nam już tylko uzupełnić pizze o składniki, które najbardziej lubimy np. szynkę, salami, pieczarki, kukurydzę (wersja bez sera) :)
lub "wzbogaconą" o mozzarelle ;) Pizze pieczemy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st.