Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur

Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 4994

Dodano:

Odsłon: 80

Puszyste i chrupiące drożdżowe ciasto ze świetnymi dodatkami. Figa idealnie pasuje do sera z pleśnią i salami.

Składniki

  • Na 2 pizze wielkości dużego talerza:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Woda ciepła - 140ml
  • Drożdże suche - 4g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 1,5 łyżki
  • Kasza manna do podsypywania
  • Dodatki:
  • Dżem figowy - 2 łyżki
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Salami - 4 plastry
  • Ser lazur - 120g
  • Pomidory suszone - 2-3 plasterki
  • Papryka - 1/4 szt
  • Pieczarki - 2-3 szt
  • Cebula - 1 mała
  • Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
  • Zioła prowansalskie
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Smarujemy dżemem figowym i sosem pomidorowym. Układamy pokrojone dodatki. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.

  2. Pizzę podajemy od razu po wyjęciu z pieca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń