Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiąca "baza" do pizzy

Chrupiąca baza do pizzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 1244

Super ciasto na pizze oraz delikatny, aromatyczny sos. Reszta to już kwestia upodobań i wyobraźni :) U nas zawsze w dwóch wariantach: pizza bezmleczna czyli bez sera oraz tradycyjna z mozzarelą. Smacznego

Składniki

  • Składniki na ciasto: mąka pszenna 50 dkg
  • drożdże instant 7g
  • sól płaska łyżeczka
  • cukier pół łyżeczki
  • 3 łyżki oleju
  • 240 ml gorącej wody
  • Składniki na sos: puszka pomidorów, szczypta soli, oregano, bazylia, papryka czerwona
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, soli, cukru, oleju, drożdży i wody wyrabiamy ciasto ( powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

    Przygotowujemy sos. Pomidory wraz z przyprawami (daję po łyżeczce bazylii i oregano oraz szczyptę soli i papryki) przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 30-40 min. Gdy sok prawie całkiem odparuje, blendujemy pomidory na gładki mus.

  2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość formujemy naszą pizze :)

  3. Smarujemy ciasto wcześniej przygotowanym i wystudzonym sosem ( przy wersji bez sera polecam posmarować ciasto grubszą warstwą sosu wtedy pizza nie jest zbyt sucha).

  4. Teraz pozostaje nam już tylko uzupełnić pizze o składniki, które najbardziej lubimy np. szynkę, salami, pieczarki, kukurydzę (wersja bez sera) :)

  5. lub "wzbogaconą" o mozzarelle ;)

    Pizze pieczemy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń