Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłowe wykorzystanie tego, co akurat macie w lodówce - idealna do napełnienia warzywami, szynką, mięsem, jajkiem czy serem
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27986
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27986
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wylewamy na mąkę i dodajemy cukier i olej. Zagniatamy. Na końcu dodajemy sól i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być dość twarde. Ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 8mm. Wykładamy nim formę na tartę. Z reszty ciasta wykrawamy paski - będa potrzebne do dekoracji
Ciasto w formie smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy szynkę, warzywa i ser, wszystko posypujemy przyprawami. Ja używałam surowych warzyw, ale jeśli wolicie miększe, możecie je zblanszować. Jeśli chcielibyście, aby nadzienie było bardziej mokre - można warzywa zalać sosem pomidorowym, lub jogurtem wymieszanym z jajkiem.
Na górę wykładamy paski z pozostałego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Po upieczeniu dekorujemy oliwkami. Ja używałam połówek oliwek, aby nie zdominowały smakiem całej potrawy. Podajemy na ciepło. Tarta jest bardzo chrupka, nawet następnego dnia po podgrzaniu