Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiąca tarta drożdżowa z brokułem i oliwkami

Chrupiąca tarta drożdżowa z brokułem i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 1240

Dodano:

Odsłon: 529

Pomysłowe wykorzystanie tego, co akurat macie w lodówce - idealna do napełnienia warzywami, szynką, mięsem, jajkiem czy serem

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 15g
  • Ciepła woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Szynka - 100g
  • Brokuł - 1 szt
  • Papryka - 2szt
  • Mozarella - 100g
  • Sos pomidorowy (może być keczup) - 3 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwki kolorowe do dokoracji
  • (opcjonanie jogurt naturalny i jedno jajko)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wylewamy na mąkę i dodajemy cukier i olej. Zagniatamy. Na końcu dodajemy sól i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być dość twarde.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 8mm. Wykładamy nim formę na tartę. Z reszty ciasta wykrawamy paski - będa potrzebne do dekoracji

  2. Ciasto w formie smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy szynkę, warzywa i ser, wszystko posypujemy przyprawami.
    Ja używałam surowych warzyw, ale jeśli wolicie miększe, możecie je zblanszować.
    Jeśli chcielibyście, aby nadzienie było bardziej mokre - można warzywa zalać sosem pomidorowym, lub jogurtem wymieszanym z jajkiem.

  3. Na górę wykładamy paski z pozostałego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

  4. Po upieczeniu dekorujemy oliwkami. Ja używałam połówek oliwek, aby nie zdominowały smakiem całej potrawy.

    Podajemy na ciepło. Tarta jest bardzo chrupka, nawet następnego dnia po podgrzaniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń