Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, szybka i bardzo smaczna zapiekanka z ziemniaczanego puree, kapusty kiszonej z jablkiem i chrupiacym wierzchem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6001
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 237
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6001
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 237
Składniki
Ziemniaki pokrojone w kostke gotowac do miekkosci, odcedzic, wlozyc z powrotem do garnka i odparowac reszte wody, dodac mleko i 40 g masla, wszystko wymieszac i ubijac do powstania puree, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Obydwie cebule pokroic w kostke, 1/4 ilosci udusic w 20 g masla az bedzie szklista, dodac kapuste kiszona, sok jablkowy i liscie laurowe, dusic pod przykryciem ok. 15 min. Jablka obrac, pokroic na czastki, dodac do kapusty i dusic jeszcze ok. 5 min, doprawic do smaku.
Do formy zaroodpornej wlozyc najpierw kapuste, potem warstwe puree i piec ok. 20 min. w temp. 200° C W miedzyczasie smazyc ok. 15 min. reszte cebuli w masle, tosty pokruszyc i dodac do cebuli wraz z listkami tymianku i pieprzem z Espelette lub chili, smazyc jeszcze przez chwile na mocnym ogniu, doprawic sola i pieprzem, wylozyc cala mase tostowo-cebulowa na wierzch zapiekanki i piec jeszcze ok. 8 min, az nabierze zlotego koloru.
Podawac jeszcze ciepla.