Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiąca zapiekanka

Przepis dnia 2017-04-18
Chrupiąca zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5295

Dodano:

Odsłon: 16641

Prosta, szybka i bardzo smaczna zapiekanka z ziemniaczanego puree, kapusty kiszonej z jablkiem i chrupiacym wierzchem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • ok. 450 g kapusty kiszonej
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 jabłka (około 300 g)
  • 2 - 3 kromki chleba tostowego lub białego pieczywa
  • 3 łodygi tymianku
  • 1/2 łyżki pieprzu z Espelette (Piment d´Espelette) lub chili
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokrojone w kostke gotowac do miekkosci, odcedzic, wlozyc z powrotem do garnka i odparowac reszte wody, dodac mleko i 40 g masla, wszystko wymieszac i ubijac do powstania puree, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
    Obydwie cebule pokroic w kostke, 1/4 ilosci udusic w 20 g masla az bedzie szklista, dodac kapuste kiszona, sok jablkowy i liscie laurowe, dusic pod przykryciem ok. 15 min.
    Jablka obrac, pokroic na czastki, dodac do kapusty i dusic jeszcze ok. 5 min, doprawic do smaku.

  2. Do formy zaroodpornej wlozyc najpierw kapuste, potem warstwe puree i piec ok. 20 min. w temp. 200° C
    W miedzyczasie smazyc ok. 15 min. reszte cebuli w masle, tosty pokruszyc i dodac do cebuli wraz z listkami tymianku i pieprzem z Espelette lub chili, smazyc jeszcze przez chwile na mocnym ogniu, doprawic sola i pieprzem, wylozyc cala mase tostowo-cebulowa na wierzch zapiekanki i piec jeszcze ok. 8 min, az nabierze zlotego koloru.

  3. Podawac jeszcze ciepla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń