Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące i ażurowe placki ziemniaczane

Chrupiące i ażurowe placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2598

Dodano:

Odsłon: 13092

Placki ziemniaczane są dobre na wszystko: na mniejsze i większe smutki, na zakochanie, na integrację z przyjaciółmi. Ilu konsumentów, tyle dodatków i propozycji podania. Moja wersja to ziemniak w roli głównej, z niewielkim udziałem mąki, co powoduje, że są chrupiące ,a nie gumowe. I jeszcze jedno: nie można się od nich oderwać.

Składniki

  • 7 dużych ziemniaków dobrej jakości
  • 3 jaja (L)
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 dużej cebuli
  • 1,5 łyżki soli
  • duuużo świeżo zmielonego pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dobre ziemniaki do placków to takie, które podczas ścierania nie ciemnieją i nie wymagają dodawania dużej ilości mąki. Musicie sprawdzić, czy ilość, którą podałam, jest wystarczająca, by placki nie rozlatywały się podczas smażenia. Jeśli tak się dzieje, dodajcie - stopniowo - większą ilość.
    Ziemniaki obrać, zetrzeć do dużej miski na tarce o oczkach do tarcia ziemniaków (takie "gwiazdki")
    lub w maszynce do robienia placków; to samo zrobić z obraną cebulą. Wbić jajka, dodać mąkę, dosolić i zmielić pieprz do smaku (należy spróbować, czy ciasto jest dobrze doprawione).
    Na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką porcje ciasta i obsmażać na złoto po obu stronach. Od Was tylko zależy, jakiej będą grubości; ja uwielbiam cieniutkie.

  2. Podawać z kefirem, jogurtem kub kwaśną śmietaną. Można, pod przykryciem, przechowywać je w temperaturze pokojowej i podjadać, kiedy najdzie ochota.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 lutego 2018 Ale smaka mi narobiłaś, a u mnie placki dopiero jutro :D
Z tym podjadaniem, to coś jest na rzeczy, gdy oczywiście parę zostanie, a z tym to jest problem ;)

Placki to jest pychotka, a ja czasem przez maszynkę do mielenia przepuszczam ziemniaki. Wtedy są takie chrupiące, że słychać do sąsiadów xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń