Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane są dobre na wszystko: na mniejsze i większe smutki, na zakochanie, na integrację z przyjaciółmi. Ilu konsumentów, tyle dodatków i propozycji podania. Moja wersja to ziemniak w roli głównej, z niewielkim udziałem mąki, co powoduje, że są chrupiące ,a nie gumowe. I jeszcze jedno: nie można się od nich oderwać.
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 86
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 34
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 303
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 86
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 34
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 303
Składniki
Dobre ziemniaki do placków to takie, które podczas ścierania nie ciemnieją i nie wymagają dodawania dużej ilości mąki. Musicie sprawdzić, czy ilość, którą podałam, jest wystarczająca, by placki nie rozlatywały się podczas smażenia. Jeśli tak się dzieje, dodajcie - stopniowo - większą ilość. Ziemniaki obrać, zetrzeć do dużej miski na tarce o oczkach do tarcia ziemniaków (takie "gwiazdki") lub w maszynce do robienia placków; to samo zrobić z obraną cebulą. Wbić jajka, dodać mąkę, dosolić i zmielić pieprz do smaku (należy spróbować, czy ciasto jest dobrze doprawione). Na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką porcje ciasta i obsmażać na złoto po obu stronach. Od Was tylko zależy, jakiej będą grubości; ja uwielbiam cieniutkie.
Podawać z kefirem, jogurtem kub kwaśną śmietaną. Można, pod przykryciem, przechowywać je w temperaturze pokojowej i podjadać, kiedy najdzie ochota.