Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania placki pełne jabłek, które sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, ale także pożywne śniadanie lub deser.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10475
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6037
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5328
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12894
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4637
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10475
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6037
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5328
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12894
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4637
Składniki
Do miski wybić 3 jajka, wsypać 1 łyżeczkę cukru (lub więcej, wedle uznania) i dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać 18 łyżek mąki pszennej oraz 2 szklanki mleka. Miksować do połączenia składników i powstania jednolitego, gęstego ciasta. Gotowe ciasto odstawić na ok. 15-20 minut.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z przygotowanym ciastem. Ciasto i jabłka dokładnie wymieszać. Na patelni podgrzać olej. Następnie przy pomocy łyżki nakładać porcje ciasta, formując odpowiadającej nam wielkości placki. Placki smażyć z obu stron do zarumienienia.
Gotowe, chrupiące placki podawać posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Smacznego!