Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super chrupiące na brzegach, mięciutkie zaś w środku. Są dwa sekrety ich smakowitości. Pierwszy to starcie ziemniaków na tarce o dużych oczkach - dzięki temu brzegi usmażonych placków są mega chrupiące. Drugi sekret to zaparzenie startych ziemniaków wrzącym mlekiem. Ten zabieg sprawia, że ziemniaki nie ciemnieją i placki podczas smażenia chłoną dużo mniej oleju. Owe sekrety poznałem patrząc jak moja Mama przygotowywała je. Tak, wiem, nie jest to specjalnie wyszukane połączenie, ale nic na to nie poradzę, że mi tak właśnie podane chrupiące placki ziemniaczane smakują najbardziej zrobione przeze mnie inaczej :)
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67473
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1847
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67473
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1847
Składniki
Ziemniaki (2 duże) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę (1 większa sztuka) i ją również ścieramy na tarce (można też użyć maszynki do mielenia mięsa). Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną (1 płaska łyżka), opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), a także sól (1 płaska łyżeczka papryki wędzonej,pokrojoną pieczarkę oraz pieprz czarny (większa szczypta). Mieszamy całość za pomocą łyżki. Po usmażeniu przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące ze śmietaną, wędzonym łososiem, sosem gulaszowym lub sosem pieczarkowym. Lub z tym, z czym lubisz najbardziej :) ja uwielbiam z żurawiną .( Taką zbieraną samemu)