Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdą jest, że smacznie można pojeść ani nie wysilając się zbytnio ani nie nadwyrężając zdolności finansowych. To jedzonko jest właśnie tego przykładem, z ulubionymi surówkami i kleksem kwaśnej śmietany ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem...poezja ! Z porcji wychodzi około 18 sztuk.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Boczek kroimy w paseczki, cebule siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy jedno i drugie, smażymy do zrumienienia boczku, często mieszając, przekładamy do miseczki odsączając z nadmiaru tłuszczu, schładzamy.
Ziemniaki i obraną marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do tej samej miski dodajemy boczek z cebulką (przestudzony), wbijamy jaja, dodajemy mąkę, sól i pieprz.
Wszystko mieszamy porządnie łyżką.
Na rozgrzany olej wykładamy niewielkie porcje masy formując placuszki. Smażymy na złoto na średnim ogniu. UWAGA: Jeśli ziemniaki wydzieliły sporo soku, odsączmy go.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tuż przed podaniem dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany posypanej szczyptą czarnego pieprzu.