Chrupiące placki ziemniaczane z paprykowym leczo
Przepis dnia: 07-09-2019

Idealne połączenie tekstur i smaków. Chrupiące placki i delikatne, rozpływające sie w ustach letnie warzywa. Do tego kwaśna śmietana! Czy może być coś lepszego?
Chrupiące placki ziemniaczane z paprykowym leczo
Składniki
- 6 ziemniaków
- 2 duże i 1 mała cebula
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 laska kiełbasy
- 6 czerwonych papryk
- 3 zielone papryki
- papryka wędzona w proszku
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- cebula dymka
Składniki
- 6 ziemniaków
- 2 duże i 1 mała cebula
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 laska kiełbasy
- 6 czerwonych papryk
- 3 zielone papryki
- papryka wędzona w proszku
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- cebula dymka

Etapy przygotowania
Czerwone papryki myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż zacznie odchodzić od nich skóra (ok godziny).
Kiełbasę i 2 duże cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulę.
Paprykę zieloną myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Patelnię przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Upieczoną i ostudzoną czerwoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy ją do wysokiego garnka.
Do pokrojonej czerwonej papryki dodajemy całą zawartość patelni. Zalewamy wodą, tak by woda przykryła warzywa z kiełbasą. Przyprawiamy wędzoną, słodką i ostrą papryką i dusimy na wolnym ogniu, aż woda nieco się zredukuje - około 40 minut.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - połowę na grubych oczkach i połowę na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko o drobnych oczkach. Sitko kładziemy na miskę i mieszamy tak, aby pozbyć się nadmiaru wody z ziemniaków. Następnie przekładamy ziemniaki z cebulą do nowego naczynia.
Osączoną wodę delikatnie zlewamy - na dnie miski powinna zostać skrobia. Starannie ją zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również 1 jajko i wsypujemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki przekładamy na talerz, polewamy leczo. Dekorujemy kwaśną śmietaną i cebulą dymką.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1506
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10112
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1506
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10112
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916



Składniki
- 6 ziemniaków
- 2 duże i 1 mała cebula
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 laska kiełbasy
- 6 czerwonych papryk
- 3 zielone papryki
- papryka wędzona w proszku
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- cebula dymka
Czerwone papryki myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż zacznie odchodzić od nich skóra (ok godziny).
Kiełbasę i 2 duże cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulę.
Paprykę zieloną myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Patelnię przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Upieczoną i ostudzoną czerwoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy ją do wysokiego garnka.
Do pokrojonej czerwonej papryki dodajemy całą zawartość patelni. Zalewamy wodą, tak by woda przykryła warzywa z kiełbasą. Przyprawiamy wędzoną, słodką i ostrą papryką i dusimy na wolnym ogniu, aż woda nieco się zredukuje - około 40 minut.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - połowę na grubych oczkach i połowę na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko o drobnych oczkach. Sitko kładziemy na miskę i mieszamy tak, aby pozbyć się nadmiaru wody z ziemniaków. Następnie przekładamy ziemniaki z cebulą do nowego naczynia.
Osączoną wodę delikatnie zlewamy - na dnie miski powinna zostać skrobia. Starannie ją zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również 1 jajko i wsypujemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki przekładamy na talerz, polewamy leczo. Dekorujemy kwaśną śmietaną i cebulą dymką.
Smacznego :)