Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-09-2019
Idealne połączenie tekstur i smaków. Chrupiące placki i delikatne, rozpływające sie w ustach letnie warzywa. Do tego kwaśna śmietana! Czy może być coś lepszego?
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 458
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1152
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5872
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1154
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1233
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 458
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1152
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5872
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1154
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1233
Składniki
Czerwone papryki myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż zacznie odchodzić od nich skóra (ok godziny).
Kiełbasę i 2 duże cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulę.
Paprykę zieloną myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Patelnię przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Upieczoną i ostudzoną czerwoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy ją do wysokiego garnka.
Do pokrojonej czerwonej papryki dodajemy całą zawartość patelni. Zalewamy wodą, tak by woda przykryła warzywa z kiełbasą. Przyprawiamy wędzoną, słodką i ostrą papryką i dusimy na wolnym ogniu, aż woda nieco się zredukuje - około 40 minut.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - połowę na grubych oczkach i połowę na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko o drobnych oczkach. Sitko kładziemy na miskę i mieszamy tak, aby pozbyć się nadmiaru wody z ziemniaków. Następnie przekładamy ziemniaki z cebulą do nowego naczynia.
Osączoną wodę delikatnie zlewamy - na dnie miski powinna zostać skrobia. Starannie ją zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również 1 jajko i wsypujemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki przekładamy na talerz, polewamy leczo. Dekorujemy kwaśną śmietaną i cebulą dymką.
Smacznego :)