Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ziemniaczki po turecku to prawdziwie aromatyczny dodatek o chrupiącej skórce i delikatnym, puszystym wnętrzu. Koniecznie muszą być smażone na patelni, na oliwie, dzięki czemu charakteryzują się wyrazistym smakiem. Dodatek kurkumy nie tylko wprowadza lekko orientalnej nuty, ale także działa korzystnie na układ trawienny, łagodząc dolegliwości zapalne i refluksowe. Wszystkie składniki łączą się w idealną kompozycję smaków i tekstur, dlatego musisz koniecznie ich spróbować!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4267
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26239
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1555
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4267
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26239
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1555
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Jeśli chcesz, możesz pozostawić skórki – dodadzą one większej chrupkości.
Świeże zioła drobno poszatkuj.
Na dużej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 180 st. Celsjusza. Dodaj kurkumę i mieloną kolendrę. Krótko je podsmaż, a następnie wrzuć ziemniaki i wymieszaj je z przyprawami. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pozwól ziemniaczkom lekko się podsmażyć, by utworzyła się chrupiąca skórka.
Po 20 minutach dodaj zioła oraz sezam. Kontynuuj smażenie aż ziemniaczki uzyskają odpowiednią dla ciebie miękkość i chrupkość. Posól do smaku.
Chrupiące ziemniaczki po turecku zdejmij z ognia i podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce; podgrzewaj w piekarniku lub na patelni. Zużyj w ciągu 2-3 dni.