Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?
  • Dania główne
  • Przepis na

Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?

25.09.2018 Odsłon: 18656
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
ErJot
ErJot

Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2717

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 98

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1821

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 203

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1527

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6303

do 15 min 15 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2717

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 98

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1821

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 203

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1527

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6303

do 15 min 15 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?
Autor:
ErJot

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Przechowywanie chrzanu 1. cały korzeń w lodówce - korzenie chrzanu dokładnie myjemy, osuszamy a następnie zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw. 2. starty w słoiczku - korzeń chrzanu oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Każdą partię /2- 3 łyżki/zalewamy wrzątkiem, po minucie odciskamy na sicie a potem jeszcze dłonią dociskamy by pozbyć się wody. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ewentualnie cukrem. Taki chrzan możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.Jeśli chcemy przechowywać starty chrzan dłużej do powyższego przepisu dodajemy jeszcze ocet jabłkowy lub winny 3. w zamrażalniku - oczyszczone, umyte i osuszone kawałki korzenia wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. W taki sposób możemy przechowywać chrzan przez wiele miesięcy. Nie traci on walorów smakowych a podczas ścierania na tarce nie wyciska łez. 4. w piwnicy - większe ilości chrzanu możemy przechowywać w piwnicy w temp. 0-3 stopnie C w drewnianych skrzyniach w czystym piasku. Korzenie powinny być luźno ułożone nie stykając się ze sobą i całkowicie zasypane piaskiem. 5. suszenie - korzeń chrzanu po oczyszczeniu kroimy w plastry i suszymy podobnie jak grzyby: na sznurku, na kratce lub suszarce elektrycznej do warzyw. Suszony chrzan wystarczy zalać niewielką ilością wody by odzyskał swój charakterystyczny smak. Suszony korzeń możemy też zmielić i dodawać jako suchą przyprawę.

2

Chrzan pasteryzowany korzenie chrzanu 1 kg woda 2 szklanki ocet 50 ml sól do smaku cukier do smaku Korzenie chrzanu oczyszczamy, myjemy i osuszamy a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę dodajemy do startego chrzanu, mieszamy i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min. Tak przygotowany chrzan może być min. podstawą sosów i dipów. Dodając starte jabłko, żurawinę czy śmietanę w prosty i szybki sposób otrzymamy sos na zimno.

3

Do jakich przetworów i potraw dodać chrzan Chrzan dodajemy przede wszystkim do kiszonek - reguluje rozwój bakterii mlekowych i gnilnych, ułatwia przebieg procesu fermentacji i zakwaszenia. Poprawia również smak i aromat kiszonych warzyw: ogórków, papryki, buraczków czy kapusty. Doskonale nadaje się także do przetworów w zalewach octowych np. ogórki konserwowe czy papryka - zaostrzając ich smak. Sos chrzanowy czy zupa chrzanowa to potrawy, których sama nazwa sugeruje, że chrzan jest ich podstawowym składnikiem. Niektórzy dodają go również do barszczu białego czy żurku. Doskonale komponuje się z rybami, jajkami i wszelkimi mięsami / zwłaszcza tłustymi np. golonką - działa stymulująco na proces trawienia/

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki