Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Chudnij zdrowo!
  • Dania główne
  • Przepis na

Chudnij zdrowo!

19.02.2018 Odsłon: 1922
5.0 (14 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
kulinarnagosia
kulinarnagosia

Ponieważ moja akcja: „Smaczne a nie tuczy”, cieszyła się dużym zainteresowaniem, postanowiłam kontynuować ten temat. Wiosna tuż, tuż, a więc temat jak najbardziej na czasie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2029

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 3879

do 30 min 30 min
8
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 342

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 1176

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 762

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 17220

do 30 min 30 min
54
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2029

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 3879

do 30 min 30 min
8
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 342

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 1176

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 762

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 17220

do 30 min 30 min
54
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Chudnij zdrowo!
Autor:
kulinarnagosia

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Miałam okres w swoim życiu kiedy próbowałam zrzucić wagę stosując różne diety. Posiadałam wtedy małą wiedzę na temat zdrowego odchudzania. Jak to bywa w wieku nastu lat, zaczęłam od głodówek, później picie tylko soków, jedzenie samych warzyw i owoców, itp. Oczywiście chudłam, ale nabawiłam się różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. I kiedy doszłam do wagi 43 kg, musiałam zaczynać od diety, która zregeneruje mój rozstrojony organizm. Musiały to być potrawy przede wszystkim gotowane, duszone i jedzone w małych ilościach, ale często, 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godziny. Po latach, mimo to, nadal borykam się z tymi samymi dolegliwościami i zaczęłam interesować się zdrowym odchudzaniem. Przeczytałam wiele książek, zasięgnęłam opinii dietetyków, a przede wszystkim słuchałam rad gastrologów. I czego się dowiedziałam? Otóż dieta powinna być ubogokaloryczna, a równocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników pokarmowych. Ważny jest nie tylko dobór produktów, ich ilość, ale także sposób przygotowania. Warzywa i owoce powinno się spożywać w postaci surówek. Część warzyw zjadamy jednak w postaci gotowanej, ale należy gotować je bardzo krótko, w małej ilości wody lub na parze. Nie należy zagęszczać warzyw mąką, śmietaną czy żółtkiem. Wystarczy skropić olejem lub oliwa, a można dodać odrobinę surowego masła. Jeżeli chodzi o zupy to tylko w postaci czystej. Nie zabielamy śmietaną, nie zagęszczamy tym bardziej zasmażką. Aby potrawy były urozmaicone i smaczne, można je przyrządzać nie tylko metodą gotowania, mogą być pieczone, duszone, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Metod przyrządzania potraw jest dużo: gotujemy w szybkowarze, pieczemy w folii, pergaminie, na ruszcie, dusimy lub gotujemy na parze. Pamiętajcie, nie ma cudownych diet! Każda rygorystyczna dieta kończy się rozstrojeniem organizmu, a wracając po niej do normalnego żywienia powoduje przybieranie na wadze w tempie dużo szybszym niż utrata wagi. Dlatego chcę Wam zaproponować bardzo fajną, zbilansowaną dietę, opracowaną przez dwie panie dietetyczki: Helenę Ciborowską i Stanisławę Kisiała. Jest to opracowanie przepisów i zasad żywienia z 1997 roku. Każdy przepis zawiera wyliczoną liczbę kalorii, co bardzo ułatwia ułożenie sobie jadłospisu na cały dzień. Dlatego proponuję metodę, która w moim przypadku się sprawdziła. Zanim jednak przejdę to przepisów przedstawiam: przykazania zdrowego odchudzania

2

1.Zmień tryb życia na bardziej aktywny 2. Spożywaj o połowę mniej kalorii, ale równocześnie nie głódź się 3. Kaloryczność posiłków zmniejszaj stopniowo, tak aby spadek masy ciała nie następował bardzo szybko. Gwałtowne odchudzanie jest bardzo niekorzystne – prowadzi do ubytku tkanki poza tłuszczowej, a tym samym zaburzeń w organizmie. 4. Dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i soli mineralnych 5. Dobieraj produkty o dużej wartości odżywczej, a stosunkowo małej zawartości kalorii 6. Wyłącz z diety tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, śmietankę do kawy, ogranicz masło. Usuwaj tłuszcz z mięsa oraz skóry z drobiu 7. Najlepszymi tłuszczami są: olej rzepakowy i oliwa z oliwek – zawarte w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe nie tworzą toksycznych – wolnych rodników 8. Oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany są zdrowe, należy je jednak ograniczyć, by nie tyć. Zapobiegają miażdżycy i zakrzepom krwi 9. Dobieraj produkty białkowe ( mięsa, wędliny, mleko, sery, drób, ryby ) z małą ilością tłuszczu. Unikaj mięsa czerwonego. Nadmiar żelaza pochodzącego z tego mięsa nasila niekorzystne działanie wolnych rodników, wpływa na starzenie się organizmu, choroby serca, choroby nowotworowe pęcherza, przełyku 10. Ogranicz, a nawet wyłącz z diety węglowodany łatwo przyswajalne, których źródłem są: cukier, słodycze, ciastka, desery, dżemy słodzone, miód. Cukier dostarcza tylko tzw. puste kalorie 11. Planuj w swoim menu produkty zbożowe zawierające duże ilości błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, chrupkie, kaszę gryczaną, otręby ( co najmniej 2 razy dziennie po łyżce, dodaj je do sałatek, surówek, jogurtu, pieczywa ) 12. Spożywaj dużo warzyw i owoców ( około 1 kg dziennie, razem z ziemniakami ) . Codziennie spożyty ząbek czosnku chroni nas przed infekcjami i miażdżycą. Warzywa i owoce najczęściej jadaj w postaci surówek, z kefirem, chudym jogurtem, olejem 13. Nie przyrządzaj potraw smażonych i pieczonych oraz duszonych z dodatkiem tłuszczu 14. Ogranicz zupy, zrezygnuj z sosów ( zupy możesz zastąpić sokiem lub napojem owocowo – warzywnym ) 15. Wypijaj 1,5 l dziennie płynów, ale bez alkoholu i cukru. Mogą to być woda mineralna niegazowana, herbata ziołowa, owocowa, chude mleko, jogurt, kefir, maślanka itp. 16. Wystrzegaj się napojów i soków owocowych produkowanych przemysłowo z dodatkiem cukru. Unikaj alkoholu 17. Ogranicz sól 18. Zachowaj umiar w spożywaniu peklowanych przetworów mięsnych jak: szynka, bekon, kiełbasy 19. Spożywaj 4 do 5 posiłków małych, regularnie, a najmniej 3 razy dziennie: rano, w południe i wieczorem. Wstawaj od stołu z uczuciem, że „coś by się zjadło” 20. Jedz powoli, żuj dokładnie 21. Popijaj dopiero po posiłku: jedzenie na sucho daje uczucie sytości 22. Nie dojadaj miedzy posiłkami 23. Stawaj na wagę przynajmniej raz w tygodniu

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki