Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na zdrową, ale słodką i kruchą przekąskę? No to wypróbuj ciastka owsiane z żurawiną!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 91
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 73
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 105
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 91
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 73
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 105
Składniki
Suszoną żurawinę możesz drobno posiekać, ale nie jest to konieczne.
W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.
W drugiej misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem brązowym na jasną, puszystą masę. Może to potrwać kilka minut. Dodaj jajka i mleko, miksuj dalej do połączenia składników.
Dodaj produkty sypkie do przygotowanej masy. Mieszaj na niskich obrotach mikserem albo szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj płatki owsiane z żurawiną. Ponownie wymieszaj krótko, do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia wyłóż papier. Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz je ręką i układaj na blaszce, zachowując odstępy. Piecz około 10-12 minut aż brzegi delikatnie się zarumienią.