Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na zdrową, ale słodką i kruchą przekąskę? No to wypróbuj ciastka owsiane z żurawiną!
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
Składniki
Suszoną żurawinę możesz drobno posiekać, ale nie jest to konieczne.
W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.
W drugiej misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem brązowym na jasną, puszystą masę. Może to potrwać kilka minut. Dodaj jajka i mleko, miksuj dalej do połączenia składników.
Dodaj produkty sypkie do przygotowanej masy. Mieszaj na niskich obrotach mikserem albo szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj płatki owsiane z żurawiną. Ponownie wymieszaj krótko, do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia wyłóż papier. Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz je ręką i układaj na blaszce, zachowując odstępy. Piecz około 10-12 minut aż brzegi delikatnie się zarumienią.