Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z racji iż miałam dziś ochotę na cheeseburgera postanowiłam przygotować go sama,tylko w troszeczkę innej wersji.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Do miski wlewamy ciepłą wodę. Wkruszamy drożdże i mieszamy. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor. Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Farsz mięsny przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przekładamy do miseczki i studzimy .
Dno tortownicy o średnicę 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy. Na ciasto wykładamy usmażone i ostudzone mięso, które następnie z wierzchu smarujemy musztardą. Na mięso wykładamy połowę startego żółtego sera. Na ser pokrojone w plasterki ogórki oraz połówki pomidorków koktajlowych oraz kukurydzę . Na wierzchu wykładamy resztę startego żółtego sera i polewamy ketchupem Drugą, mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na wierzch ciasta. Brzegi łączymy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 30 minut