Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto do pierogów

Ciasto do pierogów

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 3431

Dodano:

Odsłon: 17132

Jak przygotować ciasto aby pierogi były smaczne.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml przegotowanej letniej wody
  • sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto do pierogów

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać małymi porcjami letnią przegotowaną wodę. Wymieszać oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, można jednak używać do tego także drewnianej łyżki. W trakcie ugniatania dodawać kolejne porcje wody. Gdy ciasto uzyska plastyczną i jednorodną konsystencję, oznacza to że jest gotowe.

  2. Miskę nagrzać nad garnkiem z ciepłą wodą, gdy miska będzie już ciepła przykryć nią ciasto i pozostawić aby „odpoczęło” do momentu aż miska będzie zimna.

    Z tak przygotowanego ciasta wyjdą nam na pewno pyszne pierogi z dowolnym nadzieniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 lutego Zawsze jestem ciekawa innych ciast pierogowych i widzę, ze każdy trzyma się swojego przepisu, który przeważnie wyniósł z domu:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń