Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 3431
Dodano: 19.02.2021
Odsłon: 17132
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać małymi porcjami letnią przegotowaną wodę. Wymieszać oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, można jednak używać do tego także drewnianej łyżki. W trakcie ugniatania dodawać kolejne porcje wody. Gdy ciasto uzyska plastyczną i jednorodną konsystencję, oznacza to że jest gotowe.
Miskę nagrzać nad garnkiem z ciepłą wodą, gdy miska będzie już ciepła przykryć nią ciasto i pozostawić aby „odpoczęło” do momentu aż miska będzie zimna.
Z tak przygotowanego ciasta wyjdą nam na pewno pyszne pierogi z dowolnym nadzieniem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 19 lutegoZgłoś do usunięcia
Zawsze jestem ciekawa innych ciast pierogowych i widzę, ze każdy trzyma się swojego przepisu, który przeważnie wyniósł z domu:)5 Kto głosował? | Odpowiedz